Ekipa arheologa, koja istražuje lokalitet Maheront u današnjem Jordanu, vjeruje da je otkrila plesni podij na kojem je Salome izvela svoj zloglasni ples, piše Aleteia. Ako se to pokaže točnim, onda bi to također mogla biti lokacija na kojoj je sveti Ivan Krstitelj osuđen na smrt.

Inače, smrt svetog Ivana  Krstitelja zabilježena je u Matejevom i Markovom evanđelju, gdje stoji  kako se kralj Herod Antipa trebao oženiti Herodijadom. Međutim, budući da su oboje već bili u braku,  sveti Ivan Krstitelj je zapao u kraljevo nezadovoljstvo jer taj brak osudio kao grijeh.

Herod Antipa ipak nije htio pogubiti Ivana Krstitelja, jer se bojao reakcije naroda koji je Ivana Krstitelja smatrao prorokom, pa ga je da dao zatvoriti. U to trenutku se umiješala Herodijada, koja je preko svoje kćeri izmanipulirala kralja da pogubi svetog Ivana Krstitelja.

Kao što pišu evanđelja, Salome je tako dobro plesala, da je kralj obećao kako će joj pokloniti sve što zatraži. Ona je, na nagovor svoje majke, zatražila na pladnju glavu svetog Ivana Krstitelja.

Voditelj istraživanja lokaliteta Maheronta arheolog Győző Vörös tvrdi kako je njegova ekipa pronašla plesni podij na kojemu je donesena smrtna presuda. Dodao je kako se uz plesni podij, koji je otkriven još 1980. godine, nalazi mala niša u kojoj je, kako vjeruje, moglo biti smješteno prijestolje.

Treba dodati kako je njegova objava izazvala različite reakcije stručnjaka. Dok se jedni slažu da je ovo mjesto pogubljenja, drugi smatraju kako je niša mogla imati druge svrhe, jer nije dovoljno velika za prijestolje.