U pastoralnoj pobudnici, objavljenoj na kraju plenarnoga zasjedanja Venezuelske biskupske konferencije, biskupi su se osvrnuli na dramatično društveno, gospodarsko i političko stanje u zemlji.

Naša se zemlja nalazi u ozbiljnoj globalnoj i demokratskoj krizi; ljudsko je biće, sa svojim dostojanstvom, ponajviše siromašni, stavljeno na stranu – ustvrdili su u pastoralnoj pobudnici članovi Venezuelske biskupske konferencije, procijenivši tako stanje u kojemu se nalazi njihova zemlja.

Biskupi u dokumentu ističu dramatično društveno-političko i gospodarsko stanje te zabrinutost Crkve za dostojanstvo i prava venezuelskih građana koji su ograničeni političkim sustavom koji želi ostati na vlasti po svaku cijenu. Kada ideologija preuzme vlast kao sustav moći koji krši ljudska prava i odbacuje dostojanstvo osobe, stvara nepravdu i institucionalno nasilje – napominju biskupi.

U pobudnici se ističu tri specifične stvarnosti u žalosnoj situaciji u kojoj se Venezuela nalazi, a koje su zbog pandemije još više otežane: ukidanje demokratskih institucija i državnih poduzeća, dramatični egzodus zbog prisilnoga iseljavanja gotovo šest milijuna sunarodnjaka koji su otišli zbog nedostatka razvojnih mogućnosti u zemlji, i siromaštvo velike većine našega naroda, s posebnim naglaskom na pothranjenost djece i nepravde koje proživljavaju starije osobe. Osim toga, – dodaju biskupi – ima i psihičkih, moralnih i duhovnih šteta koje podnosi venezuelski narod.

Biskupi, među ostalim, pojašnjavaju da ponovno utemeljenje nacije podrazumijeva uključivanje ugroženih, promicanje dijaloga; promicanje obitelji i obrazovanja te obnovu političkih stranaka.