Sukobi između vladinih i opozicijskih pristaša u Venezueli nisu zaobišli ni religijske objekte.

Tako su, prenosi Catholic News Agency, članovi Venezuelske nacionalne garde u srijedu, 1. svibnja, napali crkvu u gradu San Cristóbalu.

Lokalni biskup Mario del Valle Moronta Rodriguez izjavio je kako su “horde Bolivarske nacionalne garde (GNB) napale crkvu Gospe Fatimske” u predjelu grada pod nazivom Sucre.

Napad se dogodio na kraju mise kada su “dva pripadnika GNB-a uletjela u crkvu na motoru”.

Biskup Morona istaknuo je kako je tamošnji župnik pokušao intervenirati, no onda je “horda od 40 pripadnika GNB-a pokušala ući u crkvu”.

“Župnik otac Jairo Clavijo ih je zaustavio, da bi potom došao general prezimena Ochoa koji se na neprimjeren način počeo raspravljati s njim.”

U jednom trenutku članovi GNB-a su “bacili suzavac u crkvu”.

Biskup je istaknuo kako “nisu uspjeli evakuirati sveto mjesto u kojem se nalazilo više vjernika, uključujući nekoliko starijih osoba”.

“Jedna redovnica pritom se onesvijestila”, izjavio je.

Venezuelanski prelat naglasio je kako je ovaj incident “iznimno ozbiljan” te da predstavlja “napad na Katoličku Crkvu”.

“Krivim gore spomenutog generala Ochou, kao i regionalne vojne vlasti za ovaj odvratni incident koji sam po sebi pokazuje da su napadači postupili s namjerom, nemajući nimalo poštovanja prema ljudskom dostojanstvu i ne pokazujući čak niti strah od Boga.”

Venezuela: višegodišnja politička i gospodarska kriza potresa nekadašnji “socijalistički raj”

U srijedu 1. svibnja, u Venezueli su izbili novi sukobi između snaga reda i prosvjednika koji podržavaju oporbenog čelnika Juana Guaidóa. Kako javljaju svjetski mediji, više tisuća ljudi izašlo je na ulice kako bi prisilili predsjednika Nicolasa Madura da odstupi. Premda je Guaidó, predsjednik Narodne skupštine te samoproglašeni privremeni predsjednik države, pozvao vojsku na borbu protiv Madura, većina oružanih snaga ostala je vjerna izabranom predsjedniku Venezuele.

Guaidóa kao predsjednika priznaju 54 zemlje među kojima su SAD, Argentina, Brazil i većina zemalja zapadne Europe. Prošlogodišnji izbori na kojima je Maduro ponovno osvojio predsjednički mandat proglašeni su od mnogih, unutar i izvan Venezuele, kao neregularni.

U ovoj južnoameričkoj zemlji već nekoliko godina traju sukobi između provladinih i opozicijskih čelnika. Zemlju je pogodila i teška gospodarska kriza zbog čega vlada nestašica osnovnih namirnica i lijekova.

Tino Krvavica | Bitno.ne