Visoki sud Engleske i Walesa odlučio saslušati argumente protiv zakona o pobačaju, koji između ostaloga dozvoljava pobačaj djece s Downovim sindromom do trenutka rođenja. Osporavatelji zakona tvrde kako to predstavlja diskriminaciju prema onima kojima je dijagnosticiran Downov sindrom.

Zahtjev su podnijele Heidi Crowter, žena s Downovim sindromom, te Máire Lea-Wilson, majka 16-mjesečnog Aidena koji također ima Down sindrom. Njihov odvjetnik Paul Conrathe je ovo nazvao „izuzetno značajnim trenutkom“.

„Sud je prepoznao kako je diskutabilno da država nezakonito djeluje prema bebama s Downovim sindromom dopuštajući pobačaj takve djece do njihova rođenja“, izjavio je u subotu. Dodao je kako Vlada sada mora „pripremiti detaljne dokaze da pobačaj beba s Downovim sindromom do njihova rođenja nije diskriminatoran, što sud mora razmotriti“. Također je izjavio kako očekuje da bi suđenje moglo biti zakazano početkom sljedeće godine.

Pobačaj u Ujedinjenom Kraljevstvu je u trudnoćama, koje prijete fizičkom i mentalnom zdravlju majke, dozvoljen do 24. tjedna trudnoće. Međutim, pobačaj bez vremenskog ograničenja (do poroda) moguć je u slučajevima jakog oštećenja ili abnormalnosti djeteta, u što spada i Down sindrom.

Gospođa Lea-Wilson je u 34. tjednu trudnoće doznala da nosi bebu sa sindromom Down. Dječak je rođen dva tjedna poslije. Kaže da joj je u tom vremenskom razdoblju čak tri puta ponuđen pobačaj.

„U tom teškom periodu su mi rekli da moje dijete neće moći samostalno živjeti, da će proći kroz brojne operacije, zatim da bi nakon poroda mogao umrijeti te da će naše živote učiniti izazovnijima“, stoji u priopćenju koje je ova majka dala za Sky News.

Hrabra majka kaže kako je, upravo zbog toga što joj je pobačaj bio toliko puta ponuđen, smatrala da Down sindrom mora biti nešto „jako, jako loše“. Međutim, pokazalo se da je njezin sin premašio sva očekivanja i donio joj silnu sreću, ali priznaje kako je istovremeno zabrinuta za njegovu budućnost.

„Mi živimo u društvu koje tvrdi da želi osnažiti osobe s invaliditetom te da svi, bez obzira na podrijetlo, zaslužuju poštenu i jednaku priliku za život. Ovaj zakon, koji dopušta pobačaj do rođenja, zastario je i vjerujem kako možemo učiti puno polje od ovoga“, zaključuje majka dječaka sa sindromom Down.

Fascinantnu priču djevojke s Downovim sindromom, Heidi Crowter,  koja je pokrenula pravnu bitku protiv pobačaja možete pročitati OVDJE.