Britanka Heidi Crowter, 24-godišnja žena sa sindromom Down, krenula je u pravnu borbu protiv britanskog zakona koji trudnicama omogućuje pobačaj beba sa sindromom Down do poroda, donosi CNA.

„U Ujedinjenom Kraljevstvu se trenutno bebe mogu pobaciti do rođenja ako se proglase ‘ozbiljno hendikepiranima’. To znači da i ja upadam u tu kategoriju samo zbog toga što imam kromosom viška“, izjavila je Heidi.

„Zapravo mi se želi poručiti da moj život nije vrijedan kao život drugih. To nije u redu. Mislim da se ovdje radi o otvorenoj diskriminaciji“, poručuje.

Ova žena se zajedno s Cheryl Bilsborrow, majkom dvogodišnjeg djeteta koje također ima sindrom Down, nada kako će prikupiti 20 tisuća dolara za troškove sudske parnice.

Gospođa Bilsborrow tvrdi kako su je liječnici ozbiljno poticali na pobačaj nakon testova koji su pokazali da nosi dijete sa sindromom Down.

„Medicinska sestra me je podsjetila da u slučaju da nosim ‘Down bebu’ mogu pobaciti do 40. tjedna trudnoće, ali ja sam joj rekla kako ću se praviti da to nisam čula. Međutim, naravno da sam bila vrlo zabrinuta“, priznaje.

Inače, u Ujedinjenom Kraljevstvu se pobačaji mogu napraviti do 24. tjedna, ali se većina radi prije 13. tjedna trudnoće. Međutim, pobačaji se mogu izvesti i nakon 24. tjedna trudnoće ako je ugroženo zdravlje žene, postoji fetalna abnormalnost koja je klasificirana kao teška ili ženi prijeti teška “tjelesna ili psihička ozljeda”.

Glasnogovornica kampanje „Don’t Screen Us Out“, Lynn Murray, za CNA je izjavila kako je kampanja počela kao odgovor na Vladin prijedlog testiranja na sindrom Down, kojim bi se navodno otkrilo dodatnih 102 slučaja “Down beba” godišnje.

Kampanja podržava tužbu gospođe Crowter i Bilsborrow. „Ovaj slučaj potiče ljude na razmišljanje. Većina ljudi nije ni svjesna da je u Ujedinjenom Kraljevstvu pobačaj moguće napraviti čak do poroda“, kaže Murray.

“Naša želja je da se osobe sa sindromom Down zalažu za sebe, a to je upravo ono što je Heidi odlučila učiniti. Ona osjeća kako dozvola pobačaja nakon 24. tjedna trudnoće sugerira da njezin život nema istu vrijednost kao život drugih“, dodaje.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net