Engleski pisac G. K. Chesterton je zapisao kako je najneobičnija stvar na svijetu običan čovjek, obična žena i njihova obična djeca. Poljakinja Agnieszka, majka sedmero djece, prije godinu dana je pokrenula obiteljski Instagram profil kako bi pokazala upravo to: nema ničega neobičnijeg i ljepšeg od života u obitelji – velikoj obitelji.

„Odlučila sam da ne možemo živjeti samo u ovom toplom okruženju, da moramo javno pokazati svoj obiteljski život“, priča Agnieszka za portal Aleteia. Ovaj oblik aktivnosti na društvenoj mreži ona naziva „obiteljski apostolat“, a jedan od ciljeva joj je i razbiti mit da majke velikih obitelji nemaju prilike rasti na osobnom nivou.

Mnoge majke joj se javljaju s komentarima kao su iscrpljene samo s jednim djetetom, pa ih zanima otkud njezinoj obitelji toliko radosti i entuzijazma, ili traže ohrabrenje da se odluče na još jedno dijete.

Jedna od njezinih tajni je, kaže Agnieszka, promicanje „slobode i odgovornosti“. „Ako djeca mogu učiniti nešto sama, tada ih puštamo da to učine.“

Priznaje da joj dom nije bez mrlje, ali koordinacija kućanskih poslova pomaže da djeca, ovisno o svojoj dobi, doprinesu obavljanju kućanskih poslova kako bi sve skladno funkcioniralo. „Primjerice, dječaci su odgovorni za kupnju kruha ujutro, i oni se samostalno organiziraju čiji je red. Sva djeca se izmjenjuju u odgovornosti za pražnjenje perilice za suđe (koju uključujemo nakon svakog obroka)“, priča ova Poljakinja.

View this post on Instagram

Zdradzę Wam mały sekret: w dużej rodzinie takiej jak moja miłość i radość sie mnoży a smutki i troski dzielą. Doświadczam tego na codzień. Dlatego skladajac życzenia moim bliskim będę pamietać zwłaszcza o tych chwilach, za które mogę im podziękować: za żarty i psikusy, bo dobry humor odbiera „ dramaturgię” kłopotom, za ćwiczenie mojej cierpliwosci?i łagodności, za wymagania jakim staram sie sprostać, za to, że wiem co to znaczy być kochanym i potrzebnym! Ten rok zmienił wiele w moim życiu, jestem w końcu o rok starsza?o rok …. chciało by sie napisać mądrzejsza ale nie będę się wygłupiać ??? Czy myślicie o życzeniach dla swoich kochanych bliskich czy tylko o prezentach?o tym co ważnego im powiecie? To doskonały moment, by sie jeszcze przygotować! Może ktoś czeka na nasze szczere słowa! Gotowi na skok w „szczerość” . . . . . #skok #szczerosc#wielodzietni #duzarodzina #szczescie #rodzina #zyczenia #wazneslowa #razemnajlepiej #bliscysercu

A post shared by @ familyfunbymum on

Jedna od obiteljskih tradicija koje je uvela u svoj dom jest da svakoga dana moraju imati barem jedan zajednički obrok, priznajući da je to najčešće doručak koji za sve počinje već u 6:30.

“To mi daje priliku da pogledam našu djecu u oči i vidim je li sve dobro ili su zabrinuta u vezi nečega. To je vrijeme za razgovor i planiranje dana. Ne bih mogla zamisliti da nemamo takav ‘sastanak odbora'”, objašnjava Agnieszka.

Život velike obitelji, dakako, uključuje i brojna odricanja pa djeca ponekad nasljeđuju odjeću od prijatelja, potrepštine se kupuju u diskontnim dućanima, a umjesto putovanja na odmor izvan domovine, ova obitelj ide u posjet bakama i djedovima.

No, Agnieszka tvrdi kako nijedno putovanje nije tako uzbudljivo kao živjeti pod istim krovom s gomilom djece, te da se ona ne žale na svoj život. „Mala djeca ne trebaju puno; ona samo žele biti sa svojim roditeljima… Ne bi im ništa značilo da ih odvedem na kraj svijeta ako bi cijelo vrijeme proveli na svojim mobitelima pokušavajući otkriti što rade njihovi prijatelji“, objašnjava.

To je jedan od razloga zašto ova majka svojoj djeci ne dopušta korištenje društvenih mreža. „Želim da moja djeca imaju vremena za razmišljanje. Imam dojam da ljudi prestanu razmišljati kada imaju pametne telefone. Svi samo bulje u ekran“, kaže Agnieszka, naglasivši kako nije riječ samo o zabrani nego i da često razgovara s djecom o tome.

“Mnogo tuge i gubitka društvene kohezije došlo je od činjenice da je obitelj zanemarena i prepuštena na nemilost različitih utjecaja suvremenih ideologija, poput materijalizma i, posljedično, nesputanog konzumizma”, tvrdi ova hrabra žena koja je svojim primjerom pokazala koliko život može biti ljepši ako se svemu tome uspijemo othrvati i umjesto ispraznih užitaka, uživati jedni u drugima.

Ivo Džeba | Bitno.net