Odgajanje za kulturu susreta, promicanje ozračja većega povjerenja prema religijama, priznavanje da one „sa svojim vrijednostima i tradicijama“ mogu „znakovito“ pridonijeti razvoju društva, to su ključevi za suzbijanje nesnošljivosti i protukršćanske diskriminacije u Europi, također i jamstvo kontinentalne sigurnosti – ustvrdio je u svojim nastupima monsinjor Janusz Urbańczyk, stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, govoreći na Konferenciji za borbu protiv nesnošljivosti i diskriminacije, koja je 14. prosinca održana u Beču.

U prvom je govoru msgr. Urbańczyk podsjetio kako se u Europi ne događaju okrutni progoni kršćana kao u drugim dijelovima svijeta, ali, kako je rekao, sve više zabrinjava porast nesnošljivosti, zločinâ mržnje i vandalizma protiv kršćana, te vrijeđanja i ismijavanja njihovih uvjerenja. Ništa manje ne zabrinjava agresivnost nekih klevetničkih kampanja protiv kršćana, koje se optužuje zbog bigotizma i nesnošljivosti jer kršćanska mišljenja nisu u skladu s modernim ideologijama. Protiv tih pojava Sveta Stolica traži prikladne pravne mjere i službene izjave slične onoj koju je Ministarsko vijeće Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Baselu usvojilo 2014. godine, da se povećaju napori u borbi protiv antisemitizma.

Da se suzbije diskriminacija i nesnošljivost u prvom redu treba utjecati na odgoj. Sveta je Stolica uvjerena da je odgoj važno sredstvo za izgradnju mostova mira i stabilnosti i za osposobljavanje mladih da budu graditelji mira i promicatelje istinske snošljivosti i nediskriminacije. Glede toga, temeljno je promicati poticajni dijalog u javnoj raspravi. Međureligijski dijalog također može biti korisno oruđe za iskorjenjivanje nesnošljivost i diskriminacija – ustvrdio je Janusz Urbańczyk.

Vatikanski je predstavnik u posljednjem govoru ponovo istaknuo važnost dijaloga, razumijevanja i uzajamnoga povjerenja, kako i važnost da europske države javno priznaju ulogu religija u razvoju društva. Zaključujući govor, Stalni promatrač Svete Stolice pozvao je Vlade, vjernike raznih religija i sve društvene djelatnike da se ujedine u promicanju snošljivosti i kulture susreta, o kojoj papa Franjo često govori.

Radio Vatikan | Bitno.net