Vatikanski opservatorij, jedna od vodećih crkvenih znanstvenih institucija, nedavno je napravio novu mrežnu stranicu, a sadržaj je i više nego bogat.

Želite vidjeti fotografije svemira napravljene pomoću njihovih teleskopa? Može. Želite saznati više o odnosu vjere i znanosti kroz povijesti? Stranica sadrži obilne resurse na tu temu. Zanima vas novi podcast s relevantnim ljudima iz svijeta astronomije i znanosti? Već je objavljeno nekoliko polusatnih epizoda.

Nova stranica rezultat je želje da se populariziraju otkrića vatikanskih astronoma, ali i istaknu katolički doprinosi znanosti.

Tim povodom direktor Vatikanskog opservatorija i isusovački svećenik Guy Consolmagno dao je intervju za Crux.

“Uvijek me inspirirala misao pape Lava XIII. koji je 1891. osnovao modernu verziju Vatikanskog opservatorija kako bi ‘pokazao svijetu da Crkva podupire znanost’. Odradili smo dosta dobar posao u znanstvenom radu, ali moramo raditi još više kako bi ga pokazali svijetu.”

Consolmagno je istaknuo kako su i prije imali mrežne stranice, ali su generirale vrlo malo prometa.

“Čak smo pokrenuli i blog s dnevnim upisima i to je bilo puno bolje; imali bismo oko 400 posjeta dnevno. No znam da ima puno ljudi koje zanima ono što radimo… i trebala nam je pomoć da shvatimo kako da dođemo do njih.”

Na stranicama se može pristupiti i internetskoj zajednici imena “Sacred Space Astronomy” te trgovini s proizvodima povezanima s Opservatorijem.

Isusovački svećenik progovorio je i o seriji podcasta koje su pokrenuli.

Podcasti su još jedan način kako da ljude upoznamo ne samo s onime što radimo, nego i s kime surađujemo i koliko se zabavljamo u svom poslu. Povezujemo se s različitim prijateljima i kolegama u svijetu astronomije poput umirovljene astronautkinje Nichole Stott, i razgovaramo o stvarima koje nas fasciniraju, poput izgradnje nastambi na Mjesecu.”

Inače, Guy Consolmagno se u intervjuu dotaknuo i drugih tema, poput suradnje vatikanskih znanstvenika s NASA-om i rasprave o etičnom istraživanju svemira.

Upitan kako bi objasnio svoju ulogu, poručio je: “Moja mi vjera govori da je Bog stvorio svijet… svemir koji je logičan, prekrasan i dobar. Moja znanost sastoji se od pokušaja shvaćanja kako je On to napravio! Moja specijalnost su meteoriti – stijene iz vanjskog svemira – koje potječu iz vremena nastanka Sunčeva sustava te nam daju tragove o tome što se događalo u našem susjedstvu prije 4,6 milijardi godina.”

Za kraj se dotaknuo i nekoliko djela iz područja znanstvene fantastike. Tako je otkrio da je veliki fan Star Warsa, a preporučio je i Knjigu dugog sunca Genea WolfeaDinu Franka Herberta te Cordelijinu čast Lois McMaster Bujold.