Susret španjolskih biskupa održat će se u utorak, 28. studenog 2023. u Rimskoj kuriji, objavila je u ponedjeljak, 30. listopada 2023. Španjolska biskupska konferencija na kraju izvanredne opće skupštine, izvještava KNA. Susret će biti usredotočen na rezultate i zaključke vizitacije sjemeništa u Španjolskoj.

Prefekt dikasterija kardinal Lazarus You Heung-sik naložio je tijekom prošle godine na zahtjev pape Franje preispitivanje svih sjemeništa. Vizitaciju su izvršila dva urugvajska prelata: Milton Luis Tróccoli koji upravlja biskupijom Maldonado – Punta del Este – Minas te Arturo Eduardo Fajardo, biskup Salta. Oni su tijekom veljače i ožujka ove godine posjetili 45 sjemeništa, koliko ih djeluje u zemlji.

Rezultati vizitacije bili su „problematični“, izvijestio je u utorak španjolski časopis „Vida Nueva“, pozivajući se na izvore u Dikasteriju za kler. „Samo vrlo, vrlo malo njih može opstati“, citirali su zaposlenika dikasterija.

Kako piše Vida Nueva biskupi su nastojali dvojici vizitatora prikazati „idiličnu sliku“ sjemeništa, pretpostavivši da se radi samo o posjetu, a ne o pravoj inspekciji. Isti časopis dodaje kako bi jedna od kritika mogla biti nedostatak provedbe temeljnih propisa za svećeničku formaciju, koje je Vatikan izdao 2016. – “Ratio fundamentalis”. U kontekstu skandala sa zlostavljanjem u Crkvi, novi tekst stavio je veći naglasak na prevenciju. Kandidati za svećeništvo moraju imati „stabilnu psihološku zrelost“ i „čvrstu i uravnoteženu osobnost“.

Dio sjemeništa koje su dvojica vizitatora posjetili pripadaju Neokatekumenskom putu te Opusu Dei. Gotovo četvrtina španjolskih bogoslova studira i ima formaciju u ustanovama Neokatekumenskog puta. U Španjolskoj, koja je većinski katolička, kao i u mnogim europskim zemljama, opada broj kandidata za svećenike. Prema podacima Španjolske biskupske konferencije trenutno za svećenika ima 974 kandidata. Prije deset godina bilo ih je oko 1700.