Vatikan bi mogao narediti spajanje ili zatvaranje bogoslovnih sjemeništa s manje od 20 kandidata, izneseno je na jesenskom zasjedanju Francuske biskupske konferencije.

Kako piše najčitaniji francuski katolički dnevnik La Croix, vijest o zatvaranju sjemeništa francuskim je biskupima poručio nadbiskup Jorge Carlos Patrón Wong iz Kongregacije za kler koji je također sudjelovao na višednevnom zasjedanju u Lurdu.

Nadbiskup Wong predstavio je detalje dokumenta „Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis” (Temeljne odredbe o odgoju i izobrazbi svećenika) koji je 2016. odobrio papa Franje, a predstavlja nove vatikanske smjernice za odgoj svećenika.

Tijekom svog govora u subotu, meksički je nadbiskup ustvrdio da u Vatikanu smatraju kako bi se bogoslovije s malim brojem polaznika trebale ukinuti ili spojiti s drugim bogoslovijama. Također je istaknuo kako biskupi pojedine zemlje trebaju razmisliti o “potrebi postavljanja minimalnog broja studenata” po bogosloviji, kako bi one mogle funkcionirati kao “stvarne odgojne zajednice”.

Premda nadbiskup Wong nije dao konkretan broj, o njemu se, prema pisanju francuskog dnevnika, raspravljalo u ponedjeljak. Tom je prilikom pomoćni biskup Pariza Jérôme Beau izjavio kako se radi o brojci između sedamnaest i dvadeset bogoslova.

Prema informacijama, od 32 francuska bogoslovna sjemeništa, samo 15 zadovoljava taj broj.

Trenutačno u Hrvatskoj djeluju četiri bogoslovna sjemeništa (ako ne računamo redovničke ustanove) sa sjedištem u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Đakovu, koja okupljaju svećeničke kandidate i drugih biskupija. Tako bogoslovija u Rijeci broji dvadesetak bogoslova uz tri propedeuta (pripravnika) iz Riječke, Krčke, Porečke i Pulske, Gospićko-senjske biskupije te Zadarske nadbiskupije, dok zagrebačka okuplja njih stotinjak iz Zagrebačke, Sisačke, Varaždinske, Požeške i Bjelovarske biskupije.

Uz njih postoji i biskupijsko-misijsko sjemenište u Puli gdje se odgajaju budući svećenici u službi Neokatekumenskog puta iz Hrvatske i drugih zemalja.

Premda pravilo o minimalnom broju bogoslova još uvijek nije službeno, kao niti hoće li za sve biskupske konferencije vrijediti iste odredbe, novi dokument „Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis” već je unio jednu važnu novost u život bogoslovnih sjemeništa.

Naime svaki svećenički kandidat trebao bi provesti barem godinu dana u obveznom razmatranju poziva prije no što postane bogoslov.

Tu je novost još u travnju ove godine istaknuo riječki nadbiskup Ivan Devčić na konferenciji za medije HBK. Nadbiskup Devčić tada je poručio kako dokument uvodi obvezatno razdoblje prije stupanja u sjemenište u kojem kandidati imaju prilike prepoznati imaju li stvarno zvanje i što znači biti svećenik, a odgojitelji raspoznati je li riječ o zvanju i kvalitete koje svećenički kandidat treba imati. To razdoblje treba trajati ne manje od jedne i ne više od dvije godine.

Tino Krvavica | Bitno.net