ODLUČAN STAV

Vatikan poručio premijeru Andore: Ako legalizirate pobačaj biskup će abdicirati

Potpis biskupa Joana Enrica Vivesa Sicílije nužan je za odobrenje izmjene zakona o pobačaju.

Katolički biskup će abdicirati kao suprinc Andore ako država pokuša legalizirati pobačaj, prenose lokalni i francuski mediji.

Prema izvještaju France Bleua, papa Franjo je čak osobno nazvao andorskog premijera Tonija Martíja kako bi mu prenio najavu abdikacije biskupa Joana Enrica Vivesa Sicílije u slučaju legalizacije pobačaja, dok lokalni mediji navode samo da je Vatikan kontaktirao Martíja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Andora od 1993. parlamentarna demokracija, prema stoljećima starim odredbama, zakoni koji se donose i dalje moraju biti odobreni od strane dva suprinca. Jedan suprinc je biskup Urgella, biskupije koja zahvaća Andoru i dio Španjolske, a drugi suprinc je predsjednik Francuske.

Andora uz Maltu, San Marino, Lihtenštajn i Sjevernu Irsku ima najrestriktivniji zakon o pobačaju, prema kojem ženama koje se podvrgnu pobačaju prijeti zatvorska kazna.

Lobisti za pobačaj tvrde da je dovoljno da samo francuski predsjednik potpiše zakon, te da se biskupa Urgella izuzme, kao što se to dogodilo 1990-ih kada je Andora legalizirala razvod. Ipak, čini se da iz Vatikana ovaj puta nisu spremni na takvo rješenje, te da će legalizacija pobačaja uvesti zemlju u ustavnu krizu.

Andora je nezavisna još od 1268. kada su biskup Urgella i grof od Foixa spor oko teritorija razriješili tako što su podijelili suverenitet nad njime. Naknadno su grofove od Foixa naslijedili kraljevi Francuske, pa je i upravljanje Andorom proslijeđeno njima.

Ivo Džeba | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 9. studenoga 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi