Zajednička jutarnja misa Joea Bidena i pape Franje uklonjena je iz plana za susret čelnika SAD-a i Vatikana zakazanog za 15. lipnja, otkrili su crkveni izvori za CNA.

Predsjednik SAD-a Biden, koji je trenutačno u Europi na nizu bilateralnih sastanaka, jutro 15. lipnja odvojio je za prvi susret otkad je postao predsjednikom s papom Franjom no do susreta na kraju nije došlo.

Bidenova pratnja zatražila je da Biden pohodi svetu misu zajedno s Papom rano ujutro, ali Vatikan je otklonio taj prijedlog nakon razmatranja utjecaja koji bi Bidenovo primanje svete pričesti iz Papinih ruku imalo na rasprave Konferencije katoličkih biskupa SAD-a na sastanku zakazanom za 16. lipnja. Američki biskupi trebali bi glasati o formiranju odbora koji bi napravio nacrt dokumenta o euharistijskoj dosljednosti.

Joe Biden putuje iz Bruxellesa, gdje je nazočio sastanku G7, nakon čega leti u Ženevu na zakazani susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kao američki potpredsjednik, Biden je prvi puta susreo papu Franju u rujnu 2015. godine, kada je Sveti Otac posjetio SAD kako bi pohodio Svjetski susret obitelji u Philadelphiji.

Sljedeće godine, u travnju 2016., Biden je u Vatikanu nazočio summitu o regenerativnoj medicini, gdje je hvalio papu Franju, zagovarajući globalni trud za izlječenje raka.

Biden je svoj govor u Vatikanu otvorio prisjećajući se kako ga je papa Franjo za posjeta SAD-u tješio nakon gubitka njegova najstarijeg sina Beaua, koji je od tumora na mozgu preminuo u dobi od 46 godina.