„Danas proživljavamo deseti dan ovog strašnog krvavog rata. Jutros nas posebno zanimaju naši gradovi na sjeveru, istoku i jugu Ukrajine. Ukrajina se bori. Ukrajina se moli. Ukrajina služi.

Ove noći naše su misli bile upravljene u Harkiv, gdje je jučer palo gotovo 20 centimetara snijega, no noću su se ponovno začuli zvuci neprijateljskih zrakoplova, a neprijateljske bombe su ponovno doletjele do mirnog grada, donoseći smrt i uništenje.

Misli su nam hitile u Sumy, jer tamo počinju ulične borbe. Molimo se za ranjeni Černihiv, za desetke žrtava bombi i projektila.

No, danas nam najviše od svega krvari srca za gradove koji su blokirani od strane neprijatelja i gdje humanitarna katastrofa zaista počinje. Naše misli idu u Mariupolj, u Volnovahu, u Herson. Neprijatelji je opkolio velike gradove, ne dopuštaju ljudima da ih napuste, ne dopuštaju dostavu hrane, a na te gradove padaju neprijateljske bombe koje siju smrt.

Gospodine, spasi svoj narod!

Želimo opet i ponovno moliti Gospodina za našu ukrajinsku vojsku, za naše djevojke i mladiće koji grudima pokrivaju Ukrajinu, koji umiru za slobodnu budućnost svoje Domovine. Bog blagoslovio našu vojsku! Bože, pošalji nebesku vojsku svojih anđela, svog arkanđela Mihaela, da zaštiti, blagoslovi, podrži našu vojsku!

Želim apelirati na međunarodnu zajednicu – ne šutimo, učinimo sve da barem humanitarni konvoji dođu do onih gradova koji su sada u pandžama nemilosrdnog neprijatelja. Kada je neprijatelj bombardirao grad, mnoge su se visoke zgrade brzo pretvorile u hladnu zamku – bez topline, bez svjetla, bez vode. Imamo način da im pomognemo, ali naša pomoć tu nije dopuštena.

Želim se obratiti onima koji mogu pomoći ovim ljudima na međunarodnoj razini. Neka naprave humanitarne koridore da se civili presele na sigurno mjesto i neka humanitarni konvoji donesu toplinu, hranu i ljudsku solidarnost tim ljudima.

Želim zahvaliti našim volonterima. U tako strašno vrijeme svi moraju postati volonteri. Svi koji borave u mirnim područjima. Svi koji danas bez oružja čuvaju Domovinu. Danas svatko od nas svojom kršćanskom djelatnom ljubavlju mora služiti bližnjemu. Hvala raznim nevladinim organizacijama koje rade kao volonteri da služe potrebitima. Svaka naša župa, a posebno ovdje u centru, istočno, južno od Ukrajine, postaje središte socijalne službe za naše volontere.

Još jednom apeliram na svjetsku zajednicu: učinimo sve da zaustavimo ovaj rat! Bože, spasi Ukrajinu! Bože, pošalji ljudima mudrost i razum da dijalog prevlada nad ratom! Bog nas sve blagoslovio!“, kaže se u poruci nadbiskupa Ševčuka.

Grad Mariupolj na jugoistoku Ukrajine koji je brojio 431.000 stanovnika sada je pod višednevnom opsadom. Više od dva dana nema telefonske niti internetske veze. Oni koji su uspjeli pobjeći od granatiranja situaciju opisuju kao humanitarnu katastrofu. Nema struje, grijanja, vode i hrane. Iz grada Volnovakha koji je imao 21. 000 stanovnika stiže vapaj za pomoću: „Stanovnici u podrumima potpuno su odsječeni od informacijskog prostora. Nema svjetla, vode, grijanja, mobilne komunikacije. U hladnim i mračnim podrumima su trudnice i dojenčad. Molim vas ne dopustite da budemo pokopani ispod visokih zgrada, ili poginemo od bombardiranja, ili od gladi i žeđi“. Osim juga i istoka teško stradaju područja u blizini glavnog grada Ukrajine. Uništen je grad Borodjanka u blizini Kijiva. Zbog zračnih napada na Černihiv poginulo je oko 50 civila. Dana 5. ožujka postrojbe Ruske Federacije izvršile su zračni napad na Bilu Cerkvu, grad blizu Kijiva. U zemlju stiže humanitarna pomoć iz svih dijelova svijeta, no međutim humanitarni konvoji ne mogu proći u najviše stradala područja.