Napadač je svoj pohod započeo prošloga petka ujutro kada je u bazilici sv. Praksede, nedaleko bazilike svete Marije Velike, uništio kip spomenute svetice, te oštetio kip svetog Antuna otkinuvši mu glavu. Ubrzo je dotrčao otac Pedro Savelli te spriječio napadača u uništavanju raspela.

– Čovjek je zasigurno bio izvan sebe, ali Bogu hvala uspjeli smo ga zaustaviti prije nego je sve uništio. Vikao je kako se djecu ne smije učiti vjeri pomoću svetih slika kao što mi to činimo. Ne znam je li bio terorist, ali zasigurno mu je nedostajalo poštovanje prema vjeri – kazao je otac Sevelli dodavši kako je napadač, unatoč pokušajima prisutnih vjernika da ga zadrže, uspio pobjeći.

Nakon Bazilike, vandal se zaputio prema crkvi svetog Silvestra i svetog Martina u kojoj je razbio jedan kip koji se nalazio u glavnoj lađi.

Idući dan, 39-godišnji napadač nastavio je svoj vandalski pohod. U crkvi San Vitale u ulici Via Nazionale uništio je tri kipa i svijećnjak, a potom je otišao u u crkvu San Giovanni ai Fiorentini u kojoj je pred prestrašenim vjernicima i turistima oštetio nekoliko kipova svetaca. Nakon bijega iz crkve napadač je uhićen. Talijansko pravosuđe tereti ga za vandalizam i vjersku mržnju.

Žalosne prizore ovog barbarskog čina pogledajte u galeriji

Miodrag Vojvodić | Bitno.net