Dok kronike izvještavaju o ubojstvu Hichama al-Hachemija, iračkoga stručnjaka za džihadizam i savjetnika iračke Vlade, u Bagdadu, papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji objavila je izvještaj pod naslovom „Kršćani u Iraku u opasnosti od istrebljenja“. Dokument posebno istražuje prijetnje upućene iračkim kršćanima koji su se vratili u svoje kuće u Dolini Ninive, nakon dramatičnoga progona ISIL-a 2014. godine.

Kao najveće razloge za strah, istraživanja ističu nasilne aktivnosti lokalnih militantnih skupina i mogući povratak samozvane Islamske države. Međutim, osim nedostatka sigurnosti, kršćani upozoravaju na nezaposlenost (70%), financijsku i administrativnu korupciju (51%) i vjersku diskriminaciju (39%), kao dodatne prijetnje koje potiču na emigraciju. Sukobi između središnje vlasti u Bagdadu i pokrajinske u Kurdistanu, još povećavaju osjećaj nesigurnosti.

Ipak, prema podatcima iz travnja ove godine, 45% kršćanskih obitelji vratilo se u Dolinu Ninive, unatoč vrlo raširenoj razdvojenosti obiteljskih jezgri. Iako, u brojnim se slučajevima vratio samo dio obitelji. Njihov je povratak obuhvaćen planom dugotrajnoga povratka koji vodi papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji zajedno s drugim organizacijama, u svrhu obnove kršćanskih centara napadnutih džihadističkim nasiljem.

Zaklada papinskoga prava Pomoć Crkvi u nevolji sada se zauzima u novoj fazi tog plana, odnosno u izgradnji strukturā kojima upravlja Crkva u kršćanskim središtima Ninivske doline. Od 363 strukture (od kojih je njih 34 potpuno uništeno, 132 su spaljene, a 197 ih je djelomično oštećeno), 87% ih ima i zdravstvene funkcije, te odgojne i usluge socijalne potpore.