Vjernici u Nizozemskoj odsad će prvi put moći dati milodar za Crkvu beskontaktnim kartičnim plaćanjem. To je omogućeno nakon što je u crkvi svetog Gerarda Majelle postavljen prvi uređaj koji omogućava da se na ovaj način dadne milostinja.

Inicijator ove novosti, dvadeset osmogodišnji Wim Graas, kaže kako je na ideju došao potaknut činjenicom da mladi više ne nose gotovinu. „To je šteta, zato što bi htjeli dati novac Crkvi. Znao sam da to tehnologija omogućava, pa sam pomislio: Učinimo to“, rekao je Grass.

U prvih dva tjedna otkako je uređaj za beskontaktno plaćanje uveden, preko njega je donirano dvjesto dvadeset eura. Iako su braća svetog Ivana koja vode crkvu svetog Gerarda Majelle imali dvojbe oko toga hoće li ovakav oblik doniranja smanjiti uobičajeni oblik davanja milostinje, čini se da to zasad nije slučaj.

Uređaj za beskontaktno plaćanje zasad je namijenjen davanju milodara prilikom izlaska ili ulaska u Crkvu, ali ne planira se stati na tome.

„Postojat će rješenje i za kolektu tijekom mise”, kaže Graas. “Pronašao sam relativno jeftin način kako se može napraviti maleni uređaj povezan s WiFi-jem koji je jednostavno prosljeđivati tijekom mise, iako ga još uvijek trebamo malo doraditi kako bi funkcionirao.“

Činjenica je da su protestanti u Nizozemskoj po ovome pitanju tehnološki ispred katolika, budući da mnoge zajednice već koriste posebnu aplikaciju koja omogućuje da vjernici unaprijed odrede iznos koji žele donirati, te kada digitalna „košarica“ dođe do njih, sve što trebaju učiniti jest prisloniti svoj pametni telefon na nju.

Tehnološki napredak vjerojatno je jedan od razloga zašto protestanti u Nizozemskoj doniraju više novaca od katolika. „U prosjeku, katoličko domaćinstvo Crkvi donira 97 dolara godišnje, dok protestantsko domaćinstvo donira 240 dolara“, kaže Tom Bernts iz nizozemskog istraživačkog centra Kaski.

„Protestanti otvorenije govore o novcu i skloniji su vidjeti svoj godišnji milodar kao vrstu doprinosa jer trebaju održavati zajednicu. Katolici su oprezniji s novcem i neodlučniji kad ga trebaju dati. Ali istraživanja pokazuju da što više tražiš novac, više ćeš ga dobiti“, objašnjava Bernts koji je rekao kako i među katolicima koji žive na sjeveru i jugu postoji razlika u količini novca koji doniraju.

„Na sjeveru, gdje su katolici manjina, više ovise jedni o drugima. Zato daju više novca, dok na jugu zemlje daju manje“, kaže nizozemski istraživač.

Ivo Džeba | Bitno.net