Udruga blaženog Piera Giorgija Frassatija, koja ima svoje sjedište u Rimu, u ovim odlučujućim trenucima za budućnost Europe potaknula je svijet da se 6. travnja okupi u molitvi krunice za Europu, odnosno „za mir i ponovno otkrivanje kršćanskih vrijednosti koje se nalaze u temeljima europske civilizacije“.

Molitva će se održati na 118. obljetnicu blaženikova rođenja, odnosno zamišljena je kao dar za njegov rođendan jer je on često pozivao na zajedništvo u molitvi koje nadilazi granice pojedinih zemalja, donosi Aleteia. Udruga je poziv na molitvu poslala svim štovateljima katoličkog blaženika, koji je preminuo 1925. u 24. godini života. Papa Ivan Pavao II. je Frassatija prozvao „čovjekom osam Blaženstava“.

Brojne udruge, škole, skupine mladih i organizacije, koje su nazvane po ovom blaženiku, već su potvrdile svoje sudjelovanje, a njima bi se trebale pridružiti brojne bratovštine i marijanska svetišta iz cijelog svijeta.

Organizatori napominju kako se “Krunica za Europu” također moli kako bi mladi ljudi “osjetili odgovornima obnoviti kršćanske vrijednosti u Europi, potaknuti primjerom mladog Frassatija”.

„Blaženikov rođendan ove godine se slavi baš u vrijeme kampanje za europske izbore. Nemojmo se izgubiti u osjećaju iscrpljenosti ili nepovjerenja u ovaj divni projekt Europske zajednice, u kojem je potrebno hitno obnoviti kršćansku nadu i perspektivu, koja je nekada davno nosila i njezine utemeljitelje“, piše u pismu Udruge.

Papa Franjo nas je 2017. pozvao „da pronađemo hrabrost kako bismo mogli u potpunosti slijediti san očeva ujedinjene i skladne Europe”. Kršćansko zajedništvo ne bi moglo postojati bez duhovne povezanosti koju je blaženik Frassati 1923. godine opisao u pismu studentima u Bonnu: „Unutar sebe osjećamo cjelokupnu snagu naše kršćanske ljubavi koja nas ujedinjuje izvan svih nacionalnih granica… Vi i mi, kao katolici, svi zajedno moramo donijeti dah dobrote koji izvire iz vjere u Krista.“

„Koji bismo bolji rođendanski dar mogli pokloniti blaženiku nego odgovoriti na Papin poziv na zajedničku molitvu? Zajednički ćemo moliti krunicu kako bismo uz pomoć blaženog Frassatija i Gospe, čija kruna od 12 zvijezda sjajni na zastavi EU, toj zajednici ponovno vratili dušu“, stoji u priopćenju.

Sve informacije o projektu možete pronaći OVDJE, a svoje sudjelovanje možete prijaviti na: info@piergiorgiofrassati.org ili info@tipiloschi.com.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net