Nažalost, posljednjih godina u vrhu zemalja zahvaćenih dječjom prostitucijom nalazi se i Kenija u kojoj se prema izvješćima UNICEF-a, gotovo 30% djevojčica od 12 do 18 godina bavi prostitucijom, dok je prema izvješću iz 2006. jedno od tri djeteta bilo umiješano u maloljetničku prostituciju.

Ovaj oblik iskorištavanja djece prvenstveno je uzrokovan velikim siromaštvom, a za većinu Kenijaca dječja prostitucija, premda zakonom zabranjena, društveno je prihvatljiv oblik zarade. Brojni roditelji svoju djecu podvode bogatim turistima kako bi se izvukli iz siromaštva. Mnoga djeca ne odlaze u školu, već vrijeme provode na plažama čekajući priliku za zaradu.

Ovoj pošasti koja razara dušu i uništava živote malenih odlučno su se suprotstavile redovnice Naše Gospe od Afrike koje zajedno s o. Ambrosom Mulijem nastoje zaštititi djecu i izvući ih iz pakla prostitucije.

“Bogati bijelci umirovljenici su darežljivi i to je siromašnim obiteljima put do lake zarade. U Watamu, obalnom gradu u kojemu sam odrastao, gotovo svaka kuća ima svojeg turista bijelca koji brine za potrebe obitelji, a oni mu zauzvrat ‘daruju’ svoje dijete. Mnoge djevojke s kojima sam išao u srednju školu imale su velike kuće koje su im poklonili turisti – kaže o. Ambrose Muli, ravnatelj koji od 2015. godine skrbi za žrtve seksualnog nasilja.

O. Muli priznaje kako je djevojkama i dječacima teško odoljeti bogatstvu koje im se nudi kroz prostituciju, te kako mnogi od njih odlaze iz Centra i vraćaju se na plaže.

“Dugo su izloženi svemu tome… Doživljavaju svakakva seksualna iskustva… Ukratko, oni su seksualno roblje koje više voli takav način života od onoga kojeg mi nudimo u Centru, jer tako zarađuju za svoje obitelji”, objašnjava o. Muli.

U Centru kao glavna savjetnica djeluje i s. Redempta Kabahweza iz družbe misionarki Naše Gospe od Afrike koja se u razgovoru za CNS prisjetila spašavanja dviju djevojčica od 10 i 12 godina od dvojice Talijana koji su ih dvije godine seksualno zlostavljali.

“Nakon škole, njihov stariji rođak vodio ih je u kuću na plaži u kojoj su živjela dvojica Talijana. Ondje bi ih seksualno iskorištavali, a rođak bi preuzeo novac. Dovela sam stariju u sobu za savjetovanje, a nakon što sam zatvorila vrata, djevojčica je počela drhtati”, prisjeća se s. Redempta.

Nakon suđenja, djevojčice su živjele u Centru pet mjeseci, a potom ih je primila njihova teta. Rođak koji ih je podvodio pušten je uz jamčevinu, a Talijani su napustili Keniju čim su čuli da ih je Centar prijavio policiji.

S. Matilda Baanuo | Foto: Lilian Muendo, CNS

Nažalost, brojni seksualni prijestupnici izbjegnu ruci pravde, budući da djeca koju iskorištavaju dolaze u njihove privatne kuće, a prema aktualnim kenijskim zakonima privatnost posjeda važnija je od zaštite djece.

“Vrlo je teško uhititi strane seksualne prijestupnike jer većina njih živi u privatnim vilama. Vidite starog bijelca kako ulazi u vilu s djevojčicom ili staru bjelkinju s dječakom u školskoj uniformi. Znate kako je riječ o seksualnom iskorištavanju, ali zakon vam ne dozvoljava da uđete na privatan posjed bez sudskog naloga. Sve dok vlada ne ukloni ta ograničenja, naše su ruke vezane”, objašnjava s. Redempta.

Najžalosnije u čitavoj priči je što roditelji svoju djecu samovoljno prepuštaju seksualnim predatorima. Kad turisti dođu u Keniju na odmor, donesu obitelji darove i kažu roditeljima kako žele provesti tjedan dana s njihovim djetetom. Roditelji redovito prihvaćaju ponude i zavjetuju se na šutnju.

Prema zakonu iz 2006. godine, spolni odnos s djetetom mlađim od 11 godina smatra se silovanjem i podrazumijeva doživotnu kaznu, dok je za napastovanje djece od 12 do 18 godina predviđena kazna zatvora u trajanju od 15 ili 20 godina. Ipak, brojne djevojke falsificiraju svoje dokumente kako bi mogle ući u hotele i noćne klubove u kojima upoznaju starije muškarce i žene.

Redovnice iz Centra posljednje tri godine svim se silama trude spasiti djecu iz pakla prostitucije, svjesne kako je njihova misija u okruženju koje prostituciju smatra prihvatljivim načinom zarade izuzetno teška, ali ne i nemoguća.

“Toj djeci potrebno je vodstvo. Treba im dopustiti da budu djeca”, zaključuje s. Baanuo.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net