Nedavno ustoličeni kardinal Enrico Feroci ostao je ‘samo’ župnik i upravitelj marijanskog svetišta Santa Maria del Divino amore (Sv. Marije od Božanske ljubavi) u Castel di Leva kod Rima.

On je o svom kardinalskom imenovanju saznao je u sakristiji te je zamolio papu Franju da i dalje ostane samo župnikom kako bi služio narodu Božjem, kao i do sada. U razgovoru za La Croix je prepričao trenutak kada je doznao da ga je Papa Franjo pridružio u Kardinalski zbor.

Vijest je doznao jedne nedjelje oko 12:30 u sakristiji kada se pripremao za svetu misu. Netko je ušao u sakristiju i rekao: „Papa Vas je imenovao kardinalom“. Kasnije je u razgovoru s novinarima izjavio: „Nemojte me zvati ‘vašom eminencijom’. To zvuči kao da se obraćate nekome drugome“, našalio se.

Za kardinala je imenovan u studenome prošle godine, a kao titularna crkva dodijeljena mu je ona crkva u kojoj je djelovao te je kardinal Feroci sada “kardinal svoje župe”. Njegovi se župljani dakle mogu pohvaliti da za župnika imaju katoličkog kardinala.

Rođen je 1940., a za svećenika je zaređen 1965. Od 2019. župnik je i upravitelj svetišta Svete Marije od Božanske ljubavi. Budući da je imenovan kardinalom, a bio je samo svećenik, zaređen je za biskupa 15. studenoga 2020. Kardinalski šešir dao mu je 4. siječnja Sveti Otac.