Na zahtjev protokola njemačkog ministarstva vanjskih poslova iz povijesne Dvorane mira u Münsteru uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja skupine G7 uklonjeno je drveno raspelo koje se u dvorani nalazi od 1540. godine.

Prema pisanju dnevnika Westfälische Nachrichten, raspelo je uklonjeno na zahtjev njemačkog ministarstva vanjskih poslova budući da na susretu članova skupine G7 sudjeluju osobe različitih vjerskih uvjerenja, ali i zbog tehničkih razloga. Iz ministarstva su potvrdili kako je križ uklonjen u dogovoru s upravom grada Münstera, no iz gradske uprave poručili su kako im ministarstvo nije poslalo nikakav zahtjev.

“Križ je uklonjen za vrijeme sastanka ministara vanjskih poslova, na zahtjev zaposlenika saveznog ministarstva vanjskih poslova, a moj je dojam da je i ministrica vanjskih poslova bila iznenađena”, izjavio je gradonačelnik Münstera Markus Lewe, naglasivši kako se križ stoljećima nalazi u povijesnoj Dvorani miri i predstavlja “znak pomirenja.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock iz stranke Zelenih izrazila je žaljenje zbog odluke ministarstva da ukloni povijesni križ, napomenuvši kako je za cijeli slučaj doznala tek u petak.

“Smatram da bi bilo bolje da križ nije uklonjen. Križ je dio povijesti ovoga grada i ondje je trebao i ostati”, kazala je Baerbock koja je za susret ministara ciljano odabrala Dvoranu mira u kojoj je 1648. godine potpisan Vestfalski mir i okončan Tridesetogodišnji rat.

Iz Münsterske biskupije poručili su kako je zahtjev za uklanjanje križa neshvatljiv te izražava nerazumijevanje pojma tolerancije.

“Križ predstavlja toleranciju, miroljubivost i humanost te pobjedu nad nasiljem i smrću – upravo one ciljeve kojima ministri vanjskih poslova teže kada se sastanu u Münsteru”, stoji u priopćenju biskupije.

Odluka ministarstva naišla je i na snažne osude političara iz Kršćansko-demokratske unije (CDU).

“Ova savezna vlada zaboravila je tradiciju i povijest. Svatko tko, poput ministrice vanjskih poslova, ukloni simbole kršćanske vjere iz dvorane za sastanke nije kozmopolit, već je tvrdoglav. Samo oni koji stoje iza vlastite tradicije i društvenog karaktera mogu drugima pristupiti otvoreno, samouvjereno i sa samopouzdanjem”, kazao je za Welt član CDU-a Thorsten Frei, dodavši da je “kršćanska slika čovjeka zajednička osnova liberalnih i ustavnih demokracija zemalja skupine G7.