U Slovačkoj uoči posjeta pape Franje rastu političke tenzije, ali i broj onih koji se protive cijepljenju protiv COVID-a 19. Podsjetimo, prošloga su mjeseca slovački biskupi najavili kako samo potpuno cijepljeni građani mogu sudjelovati na susretima s Papom koji će u Slovačkoj boraviti od 13. do 15. rujna, piše CNA. Međutim, u Slovačkoj još uvijek nije cijepljeno više od 50 posto stanovništva te raste broj onih uopće ne žele primiti cjepivo. „Znali smo da bi oko ovoga moglo biti problema“, izjavio je za CNA otac Martin Kramara, glasnogovornik Slovačke biskupske konferencije.

Slovački ministar zdravlja Vladimír Lengvarský na konferenciji za medije, koja je održana 20. srpnja, izjavio je kako je odluka donesena u suradnji sa Slovačkom biskupskom konferencijom. Nadbiskup Bratislave i predsjednik Slovačke biskupske konferencije, Stanislav Zvolensky, ovu odluku je doživio “u kontekstu zahtjeva da što veći broj vjernika može sudjelovati na susretima sa Svetim Ocem“.

Glasnogovornik Kramara je u razgovoru za CNA objasnio kako biskupi nisu donijeli ovu odluku, nego su pristali na uvjet jer je alternativa bila ograničavanje broja sudionika na tisuću vjernika. „Ako je ovo bila alternativa, onda je za nas odluka jasna. Osim toga, smatram da je cjepivo protiv COVID-a korisno i dobro za zdravlje ljudi. No, postoje određene skupine koji se protive cijepljenju, ali i ljudi koji se zbog zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti…“, izjavio je Kramara. „Naravno da smo tražili druga rješenja, poput brzog ili molekularnog testa na COVID, ali nam država inzistirala kako  je samo potpuno cijepljenje uvjet za susret sa Svetim Ocem“, dodao je Kramara.

Inače, u Slovačkoj je do 25. kolovoza samo 50,9 posto građana primilo prvu dozu cjepiva. Slovačka akademija znanosti u srpnju je objavila kako se čak 36 posto građana izjasnilo da ne žele primiti cjepivo. Broj protivnika cijepljenja je u porastu. U svibnju ih je bilo 30,9 posto.

Slovački svećenik Andrej Krekáč, koji u Rimu studira bioetiku, izjavio je da je u njegovoj zemlji od početka pandemije vidljiv porast dezinformacija. Dodao je kako je nepovjerenje prema cijepljenju dodatno potencirano ograničenjima slovačke vlade koja su se odnosila na Katoličku crkvu. “Mnogi kršćani, osobito katolici, smatraju da je država kontrolirala čak i život Crkve – mise su bile obustavljene gotovo pola godine – pa je to utjecalo na stavove mnogih vjernika”, istaknuo je.

Papa Franjo u glavni grad Slovačke, Bratislavu, doputovat će 12. rujna. Tijekom prva dva dana kretat će se  u manjim grupama. Tako je predviđen njegov susret s vjerskim i političkim vođama, predstavnicima lokalne židovske zajednice te katoličkim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama.

Nakon toga će odletjeti u istočni dio zemlje, gdje će u Prešovu predslaviti bizantsku božansku liturgiju svetog Ivana Zlatoustog, a u Košicama će se susresti s lokalnom romskom zajednicom. Predvečer je planiran susret s mladima na stadionu u Košicama. Apostolsko putovanje u toj zemlji završit će misnim slavljem u slovačkom Nacionalnom svetištu u Šaštinu, na blagdan Gospe žalosne, 15. rujna.

Glasnogovornik slovačkih biskupa, Martin Kramara, izjavio je kako bi dva velika događaja u Košicama mogla privući oko 50 tisuća vjernika, dok bi se na svetoj misi u Nacionalnom svetištu u Šaštinu moglo okupiti do 100 tisuća vjernika.

Na službenoj web stranici Papinskog posjeta Slovačkoj stoji da oni koji se prijavljuju na susret s Papom moraju priložiti kopiju svoje europske “zelene propusnice” ili “potvrde o bolesti COVID” kako bi dokazali da su cijepljeni. Također moraju potvrditi da se slažu kako tijekom događaja “neće promicati nikakve političke stranke, inicijative ili druge pokrete”.

Glasnogovornik Kramara u razgovoru za CNA zaključio je  kako su “uvjeti, odnosno okolnosti takvi kakvi jesu, ali velika je stvar što Papa dolazi“ te je pozvao slovačke vjernike da „ne dopuste da ih okolnosti obeshrabre”.