Pod geslom nadahnutim riječima psalma „On iscjeljuje sve slabosti tvoje (Ps 103, 3)“ u subotu 25. svibnja u Golubincima održan je XIII. susret mladih Srijemske biskupije.

Na poziv Ureda za mlade Srijemske biskupije, te povjerenika toga ureda vlč. Dušana Milekića, okupili su se mladi vjernici Srijemske biskupije u pratnji svojih svećenika i župnih povjerenika. Domaćin ovogodišnjeg susreta mladih Srijemske biskupije bili su župljani župe sveti Juraj, mučenik, u Golubincima.

Okupljanje mladih započelo je u jutarnjim satima prijavom i preuzimanjem majica koje su izrađene posebno za tu prigodu. Susret je počeo molitvom mladih za mlade, te euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Milekić u zajedništvu sa svećenicima Srijemske biskupije.

Razmatrajući riječi Evanđelja (Iv 15, 18-21), vlč. Milekić, osvrnuo se osobito na vlastiti stav pripadnosti Isusu Kristu, te odnos svijeta prema onima koji Mu pripadaju. …Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas… …Ako su mene progonili, i vas će progoniti… „kome ovo zvuči ohrabrujuće? Nije baš primamljivo!

Isus ne obećava ugodu niti lagodnost ovoga svijeta. Čak suprotno, obećava teškoće, odbačenost, probleme, … Sve nas to može obeshrabriti, ali u isto vrijeme moramo biti svjesni jednoga – da bi, unatoč svemu, Isus Krist trebao biti naš izbor. Jedino po Njemu možemo istinski živjeti“, poručio je mladima vlč. Milekić.

Na kraju euharistijskoga slavlja, okupljene mlade pozdravio je i domaći župnik preč. Marko Kljaić, izražavajući radost zbog susreta. Euharistijsko slavlje animirao je zbor mladih iz katedralne župe Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, iz Srijemske Mitrovice, predvođen s. Cecilijom Tomkić i vjeroučiteljicom Željkom Klavžar.

Nakon ručka uslijedio je radni dio susreta mladih koji je bio većim dijelom posvećen susretu s mladićima iz zajednice Cenacolo. Trojica mladića iz zajednice su iznijeli svoja životna svjedočanstva, o svom životnom putu, te o životnom padu koji je povezan s ovisnošću. Prema njihovu svjedočenju, zajednica Cenacolo im je vratila vjeru i pouzdanje da to ne mora ostati tako, te su im pomogli izvući se iz „životnog pakla“ u kojem su se prethodno nalazili. Nakon njihova svjedočanstva, mladi su imali priliku postavljati im pitanja i interesirati se o svemu što je povezano za život i rad zajednice.

Nakon kratke stanke nekoliko mladih vjernika iznijelo je svoje životno iskustvo odbačenosti od društva i vlastite okoline, te iskustvo vlastitog nošenja s takvim situacijama. U svim izrečenim iskustvima bilo je vidljivo da su uz Krista i Crkvu pronašli put, te da On iscjeljuje sve slabosti tvoje (Ps 103, 3). U nastavku mladi su imali mogućnost anonimnog opisivanja situacije ili problema s kojima se teško nose, te su u skladu s tim sudionici susreta pružali savjet ili iskustvo što je moguće ili što bi, za njih, mogao biti koristan savjet. Susret mladih završen je zajedničkom molitvom i litanijama povjerenja.

Više fotografija sa susreta možete vidjeti OVDJE.

IKA | Bitno.net