Istražiteljski tim UN-a nedavno je poslao izvješće koje daje više dokaza o zločinima protiv čovječnosti koje su počinili teroristi Islamske države u Iraku, prenosi portal Nedjelja.

Ti zločini, prema izvješću UN-a, uključuju “prisilno premještanje i progon kršćana, oduzimanje njihove imovine, sudjelovanje u seksualnom nasilju, porobljavanje i druga ‘nehumana djela’, poput prisilnog obraćenja i uništavanja kulturnih i vjerskih objekata.”

Značaj ovog izvješća je u tome što su također identificirali istaknute vođe Islamske države koji su bili aktivno uključeni u iračko preuzimanje vlasti od 2014. do 2017. u Ninivskoj ravnici. Iako su islamisti službeno poraženi 2017., još uvijek postoje “uspavane ćelije terorista koji nastavljaju s napadima u različitim dijelovima Iraka”.

Neki od prikupljenih dokaza pokazuju da je Islamska država također namjerno ciljala vjerska i kulturna mjesta koristeći teško naoružanje.

U nadolazećim mjesecima UN planira prebaciti svoj fokus s istrage na razmjenu informacija s iračkom vladom kako bi mogli postići napredak u procesuiranju i hvatanju odgovornih.

Napominjemo kako se djelovanje International Christian Concerna (ICC) u Iraku često bavi žrtvama iz tog razdoblja.

Oni koji su imali sreću da pobjegnu na vrijeme, suočili su se s višegodišnjim raseljavanjem i izgubili su svu svoju imovinu i prihode. Oni koji se vraćaju u dijelove Iraka gdje su prije živjeli, kao Ninivska ravnica i Mosul, suočeni su s uništenim domovima, poslovima i ostalom imovinom. ICC dijelom pomaže u obnovi kroz projekte, što rezultira time da barem dio osoba ponovno steknu normalan život koji su imali prije stvaranja Islamske države.