Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky kazao je kako smatra da bi Vatikan bio dobro mjesto za održavanje kriznih razgovora s njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, prenosi njemačka agencija dpa.

“Da, Vatikan bi u svakom pogledu moglo biti optimalno mjesto”, kazao je Zelensky za talijanski list La Repubblica kao odgovor na pitanje o prikladnosti Vatikana za pregovore oko sukoba u Ukrajini.

Osvrnuvši se na moguću ulogu Pape kao moralnog autoriteta u pregovorima, ukrajinski predsjednik je kazao kako bi “medijator s takvim autoritetom mogao donijeti povjerenje koje je dosad nedostajalo u pokušajima da se stigne do dogovora”.

“Naravno, mjesto susreta trebalo bi stvoriti povjerenje obiju strana”, dodao je Zelensky.

Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov kasnije je kazao kako Rusija još nije primila službeni poziv za pregovore, ali i naglasio kako susret ukrajinskog i ruskog predsjednika ne bi mogao biti vezan uz sukobe na istoku Ukrajine jer se Rusija ne smatra stranom u sukobu.

Papa Franjo više je puta tijekom svog pontifikata apelirao na smirivanje situacije u Ukrajini. Posljednji put 18. travnja u poruci nakon Angelusa kada je kazao: “S velikom zabrinutošću pratim ono što se zbiva u nekim dijelovima Istočne Ukrajine gdje je posljednjih mjeseci došlo do brojnih kršenja primirja i s velikom zebnjom pratim porast vojnih aktivnosti.”

“Neka nam svima na srcu bude i ozbiljna humanitarna situacija u kojoj se nalazi tamošnje stanovništvo, kojemu izražavam svoju blizinu i za koje vas pozivam moliti”, dodao je Sveti Otac.

Rusija je prošlog petka počela s povlačenjem svojih trupa s područja u blizini granice s Ukrajinom, što je donekle olakšalo tenzije, ali napetost u odnosima među dvaju stranama još uvijek traje.