Odlukom Svetog sinoda, Ukrajinska pravoslavna Crkva prvi put će omogućiti svojim vjernicima slavljenje Božića 25. prosinca.

Odluka je uslijedila nakon “uzimanja u obzir brojnih zahtjeva te uzimanja u obzir rasprave koja se vodi već dugi niz godina u Crkvi i u društvu; predviđajući, posebice zbog ratnih okolnosti, eskalaciju kalendarskih sporova u javnosti”, navodi se u priopćenju Ukrajinske pravoslavne Crkve objavljenom 18. listopada koje su jučer prenijeli brojni svjetski mediji.

U skladu s ovom odlukom, svaka župa imat će mogućnost izbora slaviti Božić 25. prosinca, kada se Isusovo rođenje obilježava prema gregorijanskom kalendaru, ili 7. siječnja, kada se obilježava prema julijanskom kalendaru, kojim se koristi i Ruska pravoslavna Crkva.

U izjavi za britanski Guardian, glasnogovornik Ukrajinske pravoslavne Crkve nadbiskup Yevstratiy Zoria kazao je kako će se nakon Božića sakupiti podaci o tome koliko je vjernika slavilo 25. prosinca.

“Ne želimo nikoga prisiljavati, razumijemo da to ništa ne rješava”, rekao je Zoria. “Osobno ću nakon razgovora sa svojim župljanima odlučiti što ću učiniti. Bolje je taj proces promovirati polako i uspješno.”

Prema nadbiskupovim riječima, prije ruske invazije oko trećine njegovih župljana je htjelo slaviti Božić prema gregorijanskom kalendaru, dok se sada njihov broj povećao.

Udaljavanje pravoslavne zajednice u Ukrajini od Moskve počelo je još 2014. godine nakon ruske aneksije Krima. Godine 2018. carigradski patrijarh Bartolomej Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi odlučio je dati status autokefalne Crkve, što je udaljavanje od Moskve učinilo i formalnim. Ratna zbivanja dodatno su produbila jaz, posebno zbog ukrajinskog nezadovoljstva postavljanjem patrijarha Kirila po pitanju ruske vojne agresije.