Pismo Kristofora Kolumba koje je u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima ukradeno iz Vatikanske knjižnice, konačno će biti vraćeno pravim vlasnicima, piše Associated Press.

Riječ je o pismu koje je talijanski moreplovac napisao španjolskim vladarima Ferdinandu i Izabeli, a u kojemu opisuje svoje dojmove o novootkrivenim prostranstvima. U pismu su opisane “široke rijeke” i “drveće raznih vrsta”, te sramežljivi domoroci koji su “toliko darežljivi da onaj tko to ne vidi ne može vjerovati”.

Po povratku iz Novoga svijeta Kolumbovo je pismo umnoženo kako bi se vijest o njegovim otkrićima što brže proširila, a do danas je sačuvano oko 80 primjeraka.

Jedan od njih posjedovao je i talijanski kolekcionar Gian Francesco De Rossi. Njegova je supruga, nakon muževe smrti 1854. godine, primjerak pisma darovala isusovcima koji su ga potom 1921. godine poklonili papi Benediktu XV.

Američki istražitelji nisu uspjeli otkriti kada i kako je pismo ukradeno iz Vatikanske knjižnice, no otkrili su kako je na koncu završilo kod kolekcionara iz Atlante Roberta Parsonsa. Istraga je pokazala kako je Parsons 2004. godine otkupio pismo od trgovca antikvarnih knjiga za 850 tisuća američkih dolara, ne znajući da je pismo ukradeno.

Budući da je Parsons prošle godine preminuo, istražitelji su kontaktirali njegovu suprugu Mary koja je pristala da stručnjaci usporede pismo koje je njezin suprug posjedovao s onim koje se nalazi u Vatikanu. Nakon što je analizom ustvrđeno kako se u Vatikanu nalazi krivotvorina, Mary Parsons morala se teška srca oprostiti s jednim od najdragocjenijih predmeta iz kolekcije njezinoga muža.

Prema riječima njezina odvjetnika Marka Maranija, Parsons je znala kako je vraćanje pisma pravom vlasniku nešto što bi i njezin muž učinio, te uz Kolumbovo pismo odlučila papi Franji poslati i svoje osobno.

Zanimljivo je spomenuti kako je prije dvije godine zajedničkom talijansko-američkom istragom u SAD-u pronađen još jedan ukradeni primjerak Kolumbova pisma. Riječ je o primjerku koji se čuvao u knjižnici Riccardiana u Firenci, a koji je, kao i onaj vatikanski, zamijenjen krivotvorinom. Pismo je zatim završilo u Americi gdje je 1992. godine prodano na dražbi za 400 tisuća američkih dolara. Neimenovani donator kasnije ga je poklonio Kongresnoj knjižnici.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net