Biskup mađarskog grada Vaca Miklos Beer izjavio je kako je došlo vrijeme za ukidanje obaveznog celibata za svećenike u Katoličkoj Crkvi i kako će tu svoju ideju obrazložiti papi Franji.

Kako piše poljska Katolička informativna agencija, Beer je udijelio razgovor lokalnom internetskom portalu i rekao kako je došlo vrijeme za zaređivanje i oženjenih muškaraca – “prokušanih muževa” (viri probati) – koji bi nakon svršenog teološkog školovanja mogli popuniti prazninu nastalu sve manjim brojem svećeničkih poziva.

“Mislim da je došlo vrijeme za to i predložit ću tu ideju papi Franji”, rekao je Beer.

Dodao je kako u svojoj biskupiji ima problema s premalim brojem svećenika te kako mu 10 župa zbog toga nije aktivno.

“Tako više ne može, ne možemo cijelo vrijeme očekivati pomoć svećenika iz inozemstva, Poljaka ili Indijaca. Treba naći ljude kojima ćemo povjeriti upravljanje župama, a njih je moguće pronaći među muškarcima koji u dubokoj vjeri žive prekrasan obiteljski život”, rekao je biskup, dodajući kako zna puno oženjenih muškaraca koji bi nakon odgovarajuće pripreme mogli preuzeti upravljanje župama.

Beerove izjave izazvale su dosta pažnje u Mađarskoj i drugim državama, a poljska agencija opisala ih je kontroverznima. Inače, sličan prijedlog mogao se svojedobno čuti iz Brazila.

Prijedlog svakako izaziva raspravu koja je već dobrim dijelom bila zaključena, barem što se tiče Vatikana.

Papin državni tajnik Pietro Parolin tako je prošle godine na skupu u Vatikanu posvećenom celibatu govorio o njegovoj duhovnoj važnosti za svećenike.

Također, kardinal Walter Brandmüller svojedobno je napisao otvoreno pismo u obranu celibata nakon što je La Repubblica objavila razgovor s Papom i lažno prenijela kako on razmišlja o ukidanju obaveznog celibata.

Goran Andrijanić | Bitno.net