Brazilski biskupi trenutačno su u razgovorima s Kongregacijom za kler oko mogućeg dopuštenja pokusnih (ad experimentum) svećeničkih zaređenja za oženjene starije muškarce, čime bi pokušali riješiti problem krize svećeničkog poziva u biskupijama Amazonije.

Vijest o ovome objavila je talijanska La Stampa iz pera Marca Tossatija, a kako tvrdi talijanski novinar prijedlog brazilskih biskupa smjera ka oživljavanju prakse koja je postojala u prvotnoj Crkvi – zaređenje oženjenih muškaraca “viri probati” (“prokušani muževi”). Biskupi smatraju kako bi im to pomoglo u pastoralnoj skrbi za područje Amazonije, gdje nedostatak svećenika čini da katolici nemaju pristup sakramentu pričesti ili im je to rijetko omogućeno.

Tossati također tvrdi kako je inicijator prijedloga nekadašnji prefekt Kongregacije za kler Claudio Hummes, koji je danas u Brazilskoj biskupskoj konferenciji zadužen za područje Amazonije. Kao prefekt Kongregacije i on je sam predlagao ponovno oživljavanje institucije “viri probati”, ali tada odluka nije donesena.

O obnovljenoj ideji s papom Franjom već je razgovarao biskup Erwin Kräutler, prelat teritorija Xingu, najveće prelature u Brazilu u kojoj postoji oko 800 katoličkih zajednica koje opslužuje tek 27 svećenika. Zbog toga neke od tih zajednica mogu ići na svetu misu tek jedanput do dvaput godišnje. Kräutler tvrdi, a La Stampa prenosi, kako je papa Franjo otvoren prema toj ideji.

Pojedini katolički mediji u svijetu ovaj su članak u La Stampi komentirali naglašavanjem da bi dopuštenje zaređenja oženjenih bila promjena u dosadašnjoj crkvenoj praksi, kao i promjena u odnosu na učenja nekoliko prethodnih papa.

Institucija “viri probati” već je nekoliko puta bila predlagana kao moguće “rješenje” za krizu poziva, ali je uvijek bila odbacivana kao metoda koja bi dugoročno stvorila nove probleme (poput podjela između svećenika u celibatu i ‘prokušanih muževa’). Što će se dogoditi ovaj put, teško je predvidjeti, posebice jer su rasprave o mogućem izuzeću brazilskih teritorija od pravila o celibatu tek u početnoj fazi.

Goran Andrijanić | Bitno.net