U Crkvi, celibat je zvanje prihvaćeno kako bi se uvijek živjelo „za Kraljevstvo nebesko“ rekao je kardinal Parolin, pripomenuvši: Zasigurno je u ponekim trenucima to zahtjevan ili zamoran put, ali time ne gubi svoj značaj žive radosti. Svećenički celibat je Božji dar Crkvi i svijetu.

kardinal Pietro Parolin, celibat

Celibat je zvanje koje se u Latinskoj Crkvi smatra osobito prikladnim za pozvane na svećeničku službu. On je dar koji traži da ga se prigrli te da se o njemu radosno i ustrajno skrbi, kako bi mogao u punini uroditi svojim plodovima – rekao je kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik, održavši u subotu, 6. veljače, završno predavanje na Papinskom sveučilištu Gregoriana, na skupu koji se odvijao na temu: „Svećenički celibat, put slobode“.

Skup je započeo 4. veljače te je bio posvećen celibatu kao osobitoj vrijednosti; pozitivnom viđenju celibata kao autentično humanog čina darivanja samoga sebe u slobodi i izricanja vlastitog „da“ Bogu. Izlaganje kardinala Parolina naslovljeno je „Svećenik zaređen ‘in persona Christi’“.

Celibat stvara prostor za duboke odnose

U Crkvi, celibat je zvanje prihvaćeno kako bi se uvijek živjelo „za Kraljevstvo nebesko“. Za one koji ga prihvaćaju, on ne znači mrtvljenje ili potiskivanje želje za srećom, nego ih celibat podržava te im je pomoć – naglasio je kardinal, pripomenuvši: Zasigurno je u ponekim trenucima to zahtjevan ili zamoran put, ali time ne gubi svoj značaj žive radosti. Svećenički celibat je Božji dar Crkvi i svijetu.

Kardinal je istaknuo kako je celibat za svećenika prigoda da ima afektivno bogat život u osobnom i minisetrijalnom životu; on nije odsutnost dubokih odnosa, nego za njih stvara prostor. Celibat je „put slobode“ kojim svećenik ide zajedno s Kristom, podržan i animiran njegovom milošću, na korist Crkve i svijeta.

Viri probati – ne brzim rješenjima temeljenim samo na nuždi

Kardinal Parolin naglasio je da u svećeničkoj duhovnosti celibat ima pozitivnu i konstruktivnu ulogu, koja Božjem narodu također jamči da ima pastire koji su – kako je rekao – radikalno slobodni od rizika iskvarenosti i umišljenosti. Podsjetio je, međutim, da celibat nije zahtjev koji proizlazi iz same naravi svećeništva, navevši istočnu praksu te obraćenike s protestantizma koji su potom bili zaređeni kao oženjeni muškarci.

S obzirom na prijedlog da se – u područjima u kojima postoji „sakramentalna nužda“ zbog pomanjkanja svećenika – eventualno zarede tzv. viri probati, odnosno prokušani oženjeni muškarci, kardinal je naglasio da ne treba poduzimati brza rješenja i temeljiti korake samo na takvoj nuždi. Istina – napomenuo je – otvoren je prostor legitimnoj raspravi, ako je ona motivirana naviještanjem evanđelja i vodi se na konstruktivan način, „uvijek čuvajući ljepotu i uzvišenost izbora celibata.“

Celibat: “Putovati bez puno prtljage”, noseći samo ljubav Božju

Za korisno življenje celibata, potrebno je da svaki svećenik čitav život njeguje osjećaj da je Gospodinov učenik, kojemu je ponekad potrebno obnoviti i osnažiti svoj odnos s njime. Zahvaljujući celibatu, svećenik je slobodan voljeti sve u Kristu. Njegova ljubav je slobodna, zato što nema želju posjedovati drugoga. Za njegov život i poslanje, celibat znači „putovati bez puno prtljage“ kako bi dopro do svih, noseći samo ljubav Božju – zaključio je kardinal Parolin.

Radio Vatikan | Bitno.net