Stanovnici sela Nden na jugu Kameruna tvrde kako su svjedočili ukazanju Blažene Djevice Marije i “plesu Sunca”.

Događaj se zbio između 7:30 i 8 ujutro, 18. lipnja, javlja Lucie Sarr, dopisnica iz Afrike uglednog katoličkog dnevnika La Croix.

Lokalne crkvene vlasti još se nisu očitovale o slučaju, tretirajući ga s velikim oprezom.

Fenomen plešućeg Sunca kojem su navodno svjedočili stanovnici kamerunskog sela povezuje se s ukazanjima Djevice Marije u Fatimi. Naime, 13. listopada 1917. godine oko 70 tisuća ljudi okupilo se na mjestu Gospinih ukazanja. Na poziv vidjelice Lucije mnoštvo je pogledalo u nebo i na svim se licima pojavio prvo izraz zaprepaštenja, a potom i užasa.

Avelino de Almeida, glavni urednik lisabonskoga dnevnog lista O Século liberalno-masonske i antiklerikalne orijentacije, u to vrijeme najprodavanijeg lista u Portugalu (i koji je prije toga, 23. srpnja, izrazio sumnju o događajima u Fatimi nazvavši ih „komercijalnom spekulacijom“) naveo je dva dana kasnije u članku kako se “točno u deset sati nebo posve zamračilo i nije prestajala padati snažna kiša“.

“Malo nakon podneva, čim su djeca rekla da se Gospa ukazala, isprva tmurno nebo počelo odmah odozgor razvedravati; kiša je prestala i pomolilo se sunce koje je obasjalo krajolik.“ Zatim: „Nazočili smo jedinstvenom spektaklu koji je upravo nevjerojatan za nekoga tko mu nije svjedočio. […] Sunce je izgledalo kao disk od tamnoga srebra i moglo se gledati u njega bez i najmanjega napora. Nije pržilo, nije zasljepljivalo. Činilo se da nastupa pomrčina. Tada se začuo silan povik, a promatrači koji su bili najbliže počeli su uzvikivati: ‘Čudo, čudo! Čudesa, čudesa!’. […] Sunce je zadrhtalo i počelo izvoditi neviđene kretnje izvan svih kozmičkih zakona; sunce je ‘plesalo’, kako bi rekli seljaci.”

“Plesu Sunca” sličnom onome u Fatimi, svjedočio je i papa Pio XII. tridesetak godina kasnije i na drugoj lokaciji.

Također, spomenuti fenomen dogodio se nekoliko puta između 1981. i 1985. i u selu Kibeho, u Ruandi. Kibeho je priznato kao mjesto ukazanja Djevice Marije.

Bitno.net