Krovna europska nogometna organizacija, UEFA, kaznila je škotski nogometni klub Glasgow Rangers zbog uvredljivih pjesama na račun katolika koje su njegovi navijači izvikivali tijekom utakmice Europske lige protiv nogometnog kluba St. Josephs iz Gibraltara.

Tijekom utakmice odigrane prošlog mjeseca, navijači Rangersa izvikivali su “J…. papu i Vatikan”, što je UEFA okarakterizirala kao “rasističko ponašanje”.

Kazna koja je određena škotskom klubu jest zatvaranje dijela tribine s 3000 mjesta na Rangersovom Ibroxu na utakmici protiv poljske Legie Varšava, koja će se igrati ovog četvrtka.

UEFA je i ranije kažnjavala Rangerse, ali i njihove gradske rivale Celtic, zbog pjesama koje su uključivale iskazivanje mržnje prema vjeri protivničkih navijača. Rangerse pretežito podupiru protestanti, dok se navijači Celtica velikim dijelom izjašnjavaju kao katolici.

Vodstvo Rangersa prihvatilo je UEFA-inu kaznu, te izdalo oštro priopćenje upućeno navijačima koji su vrijeđali katolike.

“Nažalost, značajan broj navijača, koji nisu ništa skrivili, neće moći prisustvovati na utakmici sljedećeg tjedna. Ovo je velika šteta za sve u klubu i nadamo se da će krivci koji su privukli pažnju UEFA-e promisliti o šteti koju je njihovo neprihvatljivo ponašanje nanijelo Rangersima i ostalim navijačima”, stoji u priopćenju.

“Ako se bilo koji navijač ne može ponašati na civiliziran način, onda ga molimo da se kloni Ibroxa i našeg kluba. Nanosite štetu Rangersima, a to je nešto što iskreni navijač nikada ne bi želio činiti.”

Predsjednik Rangersa, Dave King, istaknuo je kako je klub “otvoren svima”, te se ogradio od neprimjerenog ponašanja svojih navijača.

“Rangers ima igrače i navijače koji pripadaju različitim religijama, kulturama i porijeklu, ali svi smo jedno kada se okupimo kako bismo dali podršku našem klubu. Ako bilo koji navijač to ne može prihvatiti, onda Rangersi nisu klub za njega”, rekao je King.

Ivo Džeba | Bitno.net