Nadbiskupija San Luis Potosí izrazila je zabrinutost zbog vala krađa koje se događaju u crkvama u istoimenoj meksičkoj saveznoj državi.

Glasnogovornik nadbiskupije, vlč. Tomás Cruz Perales, u izjavi za ACI Prensu, kazao je da se u većini dosadašnjih krađa radilo o manjim iznosima. Lopovi su prvenstveno krali novac iz škrabice za siromahe.

“To je situacija kroz koju prolazimo, povezujemo je s ljudima koji žele zadovoljiti potrebe, možda povezane s [drogom i alkoholom], ili onima koji žive od danas do sutra”, komentirao je Cruz. Također je požalio da su u nekim slučajevima “napadnuti sakristani” koji su pokušali spriječiti krađu.

Ipak, u nekolicini slučajeva radilo se o težim stvarima, kada su krađe bile povezane i sa svetogrđem. Vlč. Cruz izdvojio je krađu u crkvi svetog Filipa prilikom koje je ukradeno osam skupocjenih kaleža i šest ciborija, zajedno s električnom opremom.

“Čak je i oltarno vino [oskvrnjeno]. Taj dan se dogodilo pravo svetogrđe, pogotovo jer su posvećene hostije ostale razbacane na zemlji”, dodao je svećenik.

Glasnogovornik nadbiskupije kazao je da je krađe nisu ograničene samo na crkve i na područje San Luis Potosíja, navodeći raširen problem pljački u domovima, poslovnim prostorima i na ulicama.

Prema riječima vlč. Cruza, većina crkava, osobito u glavnom gradu San Luisa, poduzela je sigurnosne mjere, “poput postavljanja kamera i alarma, osobito kada su crkve već zatvorene”.

Ipak, krađe nisu najveći problem Crkve u Meksiku gdje je već godinama poprilično opasno biti katoličkim svećenikom.

Prošle godine je u izvješću tamošnjeg Katoličkog multimedijalnog centra (CCM) navedeno kako je od 1990. do 2022. u Meksiku ubijeno čak 57 svećenika te jedan kardinal. Od toga je sedam svećenika ubijeno u mandatu trenutnog predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora koji je vlast preuzeo u prosincu 2018.