Smrt poljske misionarke Helene Kmieć, koja je u siječnju ubijena na misiji u Boliviji, i dalje zaokuplja srca i molitve mnogih vjernika i to ne samo u njezinoj rodnoj zemlji.

Podsjetimo – Helena Kmieć, 25-godišnja Poljakinja koja je volontirala u misiji Družbe Božanskog spasitelja (salvatorijanaci), ubijena je u napadu na dječji dom u bolivijskom gradu Cochabambi gdje je pomagala. Helena i njezina prijateljica Anita Szuwald došle su u Boliviju kako bi pomagale u domu. Jednoga siječanjskog jutra tamo ih je napao muškarac i Helenu usmrtio ubodima noža.

Sada je pomoćni biskup krakovski Jan Zając, koji je s Helenom bio povezan i rodbinski (ona je unuka njegova brata), u homiliji na svetoj misi koju je predvodio u svetištu Svetog Križa ispričao jedan čudesan detalj povezan s Heleninim ubojstvom, točnije njezinim ubojicom.

Biskup je prepričao kako bolivijski mladić nije htio priznati ubojstvo Poljakinje.

Policija ga je satima ispitivala u domu gdje je počinjeno ubojstvo. Sestre koje vode taj dom u jednom trenutku donijele su mu popiti vode, ali i deku jer je bilo hladno. Taj čin, kako je prepričao biskup, dodirnuo je srce nesretnog mladića koji je odrastao sam bez roditelja.

“I tada je on postavio pitanje sestrama: hoće li mi sestre i roditelji ubijene Helene oprostiti?”, opisao je biskup Zając što se dogodilo i nastavio:

“Bacio se na koljena i počeo moliti za oprost. Priznao je sve što je učinio i rekao kako je spreman podnijeti svaku kaznu kojom će platiti dug za ono što je napravio.”

“Prolivena krv Helene vapila je Bogu za oprost, za darovanje, Ocu prebogatom milosrđem. Život koji je predan kao žrtva donosi takve plodove Božjeg milosrđa. Milosrdna ljubav ona je bez granica, koja liječi ljudska srca i ruši zidove koje nas odvajaju od Boga”, propovijedao je biskup o svojoj rođakinji Heleni Kmieć i njezinoj predanosti Bogu koja je plodonosna i nakon njezina odlaska s ovog svijeta.

“Žalimo zbog toga što se dogodilo i molimo Gospodina Isusa, koji je za nas umro i uskrsnuo, da ne prestanemo ljubiti čak i te koji nas proganjaju. Čvrsto vjerujemo da će onaj kojemu je Helena s radošću služila kroz napuštenu braću i sestre primiti je u svoje kraljevstvo. Njezina ljubav zauvijek će nas pratiti. Ljubav ne može biti pokopana”, poručili su bolivijski biskupi u pismu koje je čitano na njezinu pogrebu.

Na njezinoj sprovodnoj misi čitano je nedjeljno evanđelje o “molitvi za neprijatelje i one koji nas proganjaju” i “okretanju drugoga obraza”.

Nakon ove priče o pokajanju njezina ubojice to evanđelje dodatno dobiva na svojoj proročanskoj snazi.

Goran Andrijanić | Bitno.net