Francuski ministar unutarnjih poslova u ponedjeljak je objavio kako je u zapadnoj Francuskoj ubijen katolički svećenik, piše CNA.

Gérald Darmanin na Twitteru je napisao kako nakon ubojstva putuje u departman Vendée.

“Šaljem svu podršku katolicima u našoj zemlji nakon dramatičnog ubojstva svećenika u Vendéeu”, napisao je.

Darmanin nije ponudio nikakvu daljnju informaciju o incidentu.

Luçonska nadbiskupija, koja obuhvaća departman Vendée, imenovala je ubijenog svećenika. Riječ o ocu Olivieru Maireu, provincijalu Montfortskih misionara.

Na službenom Twitter računu stoji da luçonski biskup i biskupija “izražavaju najdublju tugu i žalost” zbog ubojstva oca Mairea.

“Biskup Jacolin i Luçonska nadbiskupija dijele iznimnu tugu njegove obitelji i cijele obitelji Montfortskih misionara”, stoji u priopćenju.

France Info objavio kako je osumnjičenik za ubojstvo već bio pod istragom zbog paleža katedrale u Nantesu u srpnju 2020. godine.

Drugi francuski mediji pišu kako je šezdesetogodišnji svećenik primio četrdesetogodišnjeg osumnjičenika, po imenu Emmanuel Abayisenga, u zajednicu u Saint-Laurentu-sur-Sèvreu nakon požara u Nantesu.

Reuters je objavio da se osumnjičenik predao policiji.

Incident ima i političke konotacije. Marine Le Pen, čelnica Nacionalnog okupljanja, kritizirala je vlasti jer nisu deportirale osumnjičenika, koji prema navodima s društvenih mreža dolazi iz Ruande.

“U Francuskoj možete biti ilegalni imigrant, zapaliti katedralu u Nantesu, ne biti deportirani, i zatim ponovno prekršiti zakon ubojstvom svećenika”, napisala je Le Pen na Twitteru.

Darmanin joj je odgovorio kako se osumnjičenika nije moglo deportirati jer je istraga nad njim još uvijek bila u tijeku.

Na ubojstvo su se osvrnuli i vjerski dužnosnici.

Kardinal Robert Sarah, bivši prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, na vijest o ubojstvu zazvao je zagovor sv. Ljudevita Montfortskog i sv. Ivana Pavla II.

“Sv. Ljudevite Montfortski i sv. Ivane Pavle II., ostanite s nama, preklinjemo vas”, napisao je na Twitteru.

Otac Hugues de Woillemont, generalni tajnik Francuske biskupske konferencije, izrazio je “bol i nerazumijevanje” zbog ubojstva.

Francuska biskupska konferencija i Konferencija vjernika Francuske objavile su zajedničko priopćenje izrazivši “ogromnu bol i šok”.

“Počinitelj ovog ubojstva odsjedao je kod oca Oliviera Mairea i ovoga se jutra predao policiji”, napisali su te dodali: “U ovom trenutku, okolnosti tragedije nisu poznate”.

U homiliji održanoj u studenom 2020. godine, otac Maire govorio je o važnosti služenja onima na “periferiji”, citirajući najnoviju encikliku pape Franje Fratelli tutti.

“Usudimo se sjesti za doba bratskog dijeljenja, usudimo se sjesti s najsiromašnijima, isključenima i odbačenima od ljudi”, rekao je.