Wael Saad, bivši redovnik Koptske pravoslavne crkve, smaknut je u subotu zbog ubojstva biskupa Epifanija, opata samostana sv. Makarija, piše CNA.

Raymond Rasmi Mansour, redovnik koji je pomogao u zločinu, osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu. Isprva je i Mansour bio osuđen na smrt, ali kazna mu je nakon žalbe smanjena.

Tijelo biskupa Epifanija pronađeno je 29. srpnja 2018. godine, s ozljedama na glavi i leđima koje su upućivale da je udaren oštrim predmetom.

Saad, čije redovničko ime je bilo Isaiah al-Makary, optužen je za ubojstvo biskupa 11. kolovoza 2018. godine, a svoj zločin priznao je idućega dana. Saad je rekao kako je Mansour, čije je redovničko ime bilo Faltaous al-Makary, pomogao u ubojstvu. Mansour je u kolovozu 2018. pokušao samoubojstvo.

Saad je izbačen iz samostana 5. kolovoza 2018. zbog “neprimjerenih čina suprotstavljenih monaškom ponašanju i načinu života”. Koptska pravoslavna crkva navela je kako je o Saadovu izbacivanju odluka donesena još prije biskupove smrti.

Ubojstvo biskupa razotkrilo je tenzije u Koptskoj pravoslavnoj crkvi po pitanju redovništva, ekumenizma i reforma, a dovelo je do nekoliko dekreta o redovništvu Koptskog pravoslavnog patrijarhata.

Koptska pravoslavna crkva orijentalna je pravoslavna crkva, što znači da je odbacila Kalcedonski sabor 451. godine, a njezine sljedbenike katolici i istočni pravoslavci smatraju monofizitima – onima koji vjeruju da Krist posjeduje samo jednu narav.

Koptski pravoslavni patrijarh Aleksandrije Tawadros II. objavio je 1. kolovoza 2018. kako će samostani njegove Crkve prestati prihvaćati novu subraću na godinu dana. One koji su uspostavili samostane koje patrijarhat nije odobrio lišit će se njihova svećeničkog i redovničkog statusa. Nijedan novi samostan ne može se utemeljiti, osim kao obnova starih samostana, što se mora dogoditi pod nadzorom prepoznatog samostana.

Crkva je također navela redovnike da zatvore svoje račune na društvenim mrežama te suspendirala redovničko ređenje na tri godine te povukla dopuštenje redovnicima da izvršavaju vanjske funkcije.

Samuel Tadros s Hudson Institutea izjavio je za New York Times da je biskup Epifanije bio “značajna figura u reformističkom koptskome pokretu” koji je favoriziran pod patrijarhom Tawadrosom.

“Njegovo imenovanje na položaj s kojega bi radio kao veza s Katoličkom Crkvom protumačeno je kao znak da se konzervativce počinje zanemarivati”, rekao je Tadros.

Papa Franjo posjetio je Egipat 2017. i potpisao zajedničku izjavu s Tawadrosom u kojoj se najavljuje kako će dvije Crkve uzajamno početi prepoznavati valjanost krštenja u onoj drugoj Crkvi.

Prije toga, Koptska pravoslavna crkva zahtijevala je ponovljeno krštenje ako bi joj se katolik želio pridružiti.

Konzervativni članovi Koptske pravoslavne crkve navodno su se protivili takvim reformama pod Tawadrosom. Prema komentaru Engy Magdy na katoličkoj web-stranici Tablet, protivnici reformskih mjera bili su povezani s neposrednim Tawadrosovim prethodnikom na mjestu patrijarha, Shenoudom III.

Spor svoje korijene ima u sukobu Shenoude i oca Matte el Meskeena.

Otac Matta 1969. je dobio zadatak – koji mu je dodijelio Kiril VI. – nanovo oživjeti redovnički život u samostanu sv. Makarija. Redovnik je bio usredotočen na duhovni život i otvoren misli drugih crkava.

Dok je Shenouda isprva bio učenikom oca Matte, nakon što je izabran za patrijarha 1971. došao je s njime u sukob. Shenouda je ograničio Mattu samo na njegov samostan i obeshrabrio druge od čitanja njegovih knjiga.

U to vrijeme, 1984. godine, Epifanije se pridružio samostanu sv. Makarija i postao redovnikom. Kao učenik oca Matte, bio je ekumenski raspoložen.

Samostan sv. Makarija dugo je bio neovisan o Koptskoj pravoslavnoj crkvi, ali Shenouda ga je vratio pod autoritet Crkve 2009. godine, pridruživši mu 70 konzervativnih redovnika, među kojima su bili Saad i Mansour.

U godini nakon Shenoudine smrti 2012. godine, Epifanije je izabran za opata sv. Makarija i proglašen biskupom.