Nekoliko američkih biskupa apeliralo je kod vlasti u američkoj saveznoj državi Georgiji da ne pogube čovjeka osuđenog na smrt zbog ubojstva svećenika Renea Roberta. Tim apelom ispunjuju i želju Roberta koji je svojedobno napisao izjavu u kojoj je poručio da ako bude ubijen, ne želi smrtnu kaznu za svog ubojicu.

Biskup St. Augustina Felipe Estevez, nadbiskup Atlante Wilton D. Gregory i biskup Savannahe Gregory J. Hartmayer okupili su se u utorak zajedno s drugim svećenicima te vjernicima ispred zgrade nadležnog suda u gradu Augusti te tražili da moguća smrtna presuda protiv Stevena Murraya bude pretvorena u odgovarajuću kaznu zatvora.

“Pravda treba ustuknuti pred milosrđem. Imamo povjerenja u naš pravni sustav i vjerujemo kako Murray mora biti kažnjen za okrutno ubojstvo, ali smrtna kazna samo stvara nove krugove nasilja”, rekao je Estevez na tiskovnoj konferenciji pred zgradom suda.

Rene Robert zaređen je kao franjevac, ali je kasnije odlučio postati dijecezanski svećenik kako bi mogao nastaviti raditi u školi za slabovidne i nijeme osobe jer je franjevački red napuštao grad St. Augustine. Iako je napustio red, u duhovnom smislu ostao je franjevac, kažu svi koji su ga poznavali.

Vodio je pastoral za bivše zatvorenike te je tako upoznao i Murraya kojemu je pomagao. A pomagao mu je iako su ga upozorili da ovaj ima nepredvidljiv karakter. Murray je u travnju oteo svećenika i potom ga usmrtio hicima iz pištolja u njegovu automobilu. Kasnije je uhićen dok je vozio Robertovo vozilo i priznao je ubojstvo zbog čega bi mu mogla biti izrečena smrtna kazna.

Rene Robert je bio svjestan opasnosti svojih pastoralnih dužnosti o čemu je svjedočila i izjava koju je 1995. napisao, a potom i ovjerio kod javnog bilježnika. U toj izjavi nazvanoj “Deklaracija života” Robert je napisao kako, ako umre kao žrtva zločina, ne želi da njegov ubojica bude kažnjen smrću, bez obzira kako okrutno bio ubijen. Izjava je pronađena među njegovim dokumentima.

Sada su tužitelji na sudu u Augusti najavili kako će tražiti najtežu kaznu za ubojicu, zbog čega su biskupi pokrenuli potpisivanje peticije koja bi smrtnu kaznu Murrayu pretvorila u doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

“O. Robert pokazao nam je što Evanđelje uči o milosrđu. Razumio je breme siromašnih, nasilnih i sociopata. Odnosio se prema njima s milosrđem. A dobro je razumio i rizičnost i opasnost svoga pastorala. Umro je kao mučenik milosrđa”, rekao je biskup Hartmayer i sam franjevac.

On i drugi biskupi poručili su kako će učiniti sve u njihovoj moći kako bi Murray bio pošteđen smrtne kazne.

“Svaki ljudski život dolazi iz ruke Boga i ima dostojanstvo koje nikada ne može biti izgubljeno ili kompromitirano”, rekao je biskup Gregory.

Goran Andrijanić | Bitno.net