Indijski isusovac vlč. Stan Swamy preminuo je u 84. godini nakon što je posljednjih osam mjeseci života proveo u zatvoru pod optužbom za terorizam zbog svojeg aktivizma među najnižim kastama u Indiji, prenosi CNA.

Vlč. Swamy preminuo je nekoliko dana prije zakazanog saslušanja na Visokom sudu u Bombayu koje je ranije bilo odgođeno zbog njegovog narušenog zdravlja.

Osamdeset četverogodišnji svećenik koji pati od Parkinsonove bolesti bio je spojen na respirator tijekom vikenda, nakon što je više od mjesec dana proveo u bolnici zbog zaraze koronavirusom.

U priopćenju u kojem je obavijestio vjernike o smrti vlč. Swamyja, provincijal isusovačke provincije Jamshedpur, vlč. Jerry Cutinha, odao je počast preminulom svećeniku zbog njegovog rada među “marginaliziranim zajednicama kako bi siromašni mogli imati život i to život u punini s dostojanstvom i čašću”.

“U ime isusovaca iz provincije Jamshedpur izražavam svoju najdublju sućut članovima obitelji, prijateljima, odvjetnicima i svima onima koji su stajali uz vlč. Stana Swamyja moleći se za njega tijekom ovog trenutka iskušenja i patnje”, napisao je provincijal Cutinha.

Swamyja su 8. listopada 2020. uhitili pripadnici indijskih jedinica za borbu protiv terorizma. Isusovac je optužen za uključenost u maoističku skupinu i pokretanje nasilja u gradu Bhima-Koregaon koje se dogodilo 1. siječnja 2018. godine prilikom kojega je jedna osoba poginula, a više njih ozlijeđeno. Swamy je negirao sve optužbe kazavši da nikada nije bio u Bhima-Koregaonu.

Nakon uhićenja, katolički biskupi, isusovački provincijali i svjetski vođe tražili su Swamyjevo puštanje na slobodu. Među njima je bio i kardinal Charles Maung Bo koji je Swamyjevo zatvaranje usporedio s “tretmanom kojeg je imao Mahatma Gandhi kada je ustao za prava indijskog naroda”.

Zdravstveno stanje vlč. Swamyja narušilo se tijekom boravka u zatvoru, a 29. svibnja utvrđeno je da je pozitivan na COVID-19.

Vlč. Swamy zalagao se za prava domorodačkih plemena u Jharkhandu te više od desetljeća služio kao ravnatelj Indijskog društvenog instituta, škole za marginalizirane zajednice u Bangaloru.

Ujedno je bio i suosnivač organizacije koja pomaže zatvorenicima koji još nisu osuđeni jer njihovo suđenje još uvijek traje. Procjenjuje se da se 70% zatvorenika u Indiji ubraja u ovu kategoriju.

U videu koji je snimio prije uhićenja, vlč. Swamy je kazao je kako je općepoznato da su pripadnici različitih društvenih skupina od studenata do odvjetnika zatvarani zbog izražavanja neslaganja ili propitivanja “vladajućih struktura Indije”.

Isusovac je kazao da je poput njih za svoje djelovanje “spreman platiti cijenu koja god ona bila”.