Za vrijeme intenzivne borbe između vojske i lokalnih pobunjenika katolička crkva u južnoj saveznoj državi Shan u Mjanmar devastirana je jer je služila kao kuhinja, spavaonica i skladište za vojnike, piše portal Nedjelja.

Prema lokalnim katolicima hunta je zauzela crkvu Majke Božje u Mobyeu, većinski katoličkom gradu u južnoj državi Shan, te u njoj boravila nekoliko dana.

Za to vrijeme, zbog nemara vojnika, uništeni su podovi te isprljane klupe. Lonci za kuhanje i vojne uniforme su razbacane po unutrašnjosti crkve. Također, župljani su pozvani da se ne približavaju crkvi niti da dolaze jer je vojska oko zdanja postavila nagazne mine.

“Oštećenje crkve koja je sveto mjesto Božje rezultat je napada đavla”, rekao je prognani mjanmarski svećenik na Facebooku.

“Tako je tužno to vidjeti, kao da uništava naša srca”, rekla je jedna katolička laikinja, javlja ICC.

Nakon insceniranog puča iz veljače 2021., budistički orijentirana većinska vojska opetovano je okupirala crkve i koristila ih kao logističke baze u borbama protiv lokalnih pobunjenika.

Podsjetimo, papa Franjo nakon Angelusa je u nedjelju pozvao na molitvu za djecu stradalu u Mjanmaru:

“U mislima mi je na poseban način Mjanmar. Ta plemenita zemlju već više od dvije godine trpi mučeništvo ozbiljnih oružanih sukoba i nasiljâ, koji su prouzročili brojne ljudske žrtve i raseljavanje ljudi. Ovaj tjedan do mene je došao krik boli zbog smrti djece u bombardiranoj školi. Vidi se da je danas u svijetu „u modi“ bombama zasipati škole. Ne smijemo se oglušiti na vapaj tih malenih! Te se tragedije naprosto ne smiju događati!

Neka Marija, Kraljica mira, utješi ukrajinski narod i izmoli vođama naroda snagu volje da odmah pronađu učinkovite inicijative koje će dovesti do okončanja rata”.