Armenija je u četvrtak optužila službeni Baku za granatiranje povijesne katedrale u Nagorno-Karabahu, oblasti koja je službeno dio Azerbejdžana, ali kojom od propasti SSSR vladaju etnički Armenci, javlja BBC, a prenosi Hina.

Na objavljenim fotografijama se vide unutarnja i vanjska oštećenja na katedrali Svetog Spasitelja u gradu Šuši, povijesnom i kulturnom središtu Nagorno-Karabaha.

Od 27. rujna, kada je izbio najnoviji u nizu sukoba između armenskih snaga u Nagorno-Karabahu i vojske Azerbajdžana, poginulo je više od 300 ljudi, a na tisuće ih je raseljeno.

Međunarodna zajednica u više je navrata pozvala na primirje, a ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba izrazilo je i Ekumensko vijeće Crkava te crkvene vođe diljem svijeta.

Katedrala izvana prije napada/Foto: Baykar Sepoyan, CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

Katedrala, koja pripada Armenskoj apostolskoj Crkvi, građena je između 1868. i 1887., a posvećena je godinu kasnije. U ožujku 1920. oštećena je tijekom masakra nad Armencima koje su počinili Azeri, kao odgovor na pobunu protiv vlasti Demokratske Republike Azerbajdžan. Katedrala je ostala zapuštena tijekom sovjetskog perioda, a u Ratu u Nagorno-Karabahu (1988.-1994.) azerske snage koristile su je kao oružarnicu.

Armenci su je obnovili nakon rata te je ponovno posvećena 1998.