Organizator ove izuzetno važne Međunarodne konferencije je Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., a suorganizatori su: Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije te Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Voditelj programa bio je uposlenik NCM-a Josip Milanović, javlja portal Nedjelja.

Svečano otvorenje Konferencije upriličeno je u jutarnjim satima u dvorani Renovabis kada je nazočne pozdravio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić. Progovorivši o važnosti zaštite maloljetnika u današnjem vremenu u ime vrhbosanskoga nadbiskupa metropolite mons. Tome Vukšića zahvalio je predavačima što su prepoznali bitnost promicanja individualne i kolektivne svijesti o nužnosti i dužnosti zaštite maloljetnih i ranjivih osoba od svakih oblika nasilja i zanemarivanja u svim segmentima života.

Posvijestio je kako je Konferencija izvrsna prigoda za jačanje suradnje između svih institucija različitih razina koje djeluju u BiH na planu emocionalnog, tjelesnog, intelektualnog, vjerskog i psihičkog razvitka. Nadalje je podsjetio kako je papa Franjo prepoznao važnost prevencije zlostavljanja maloljetnika, djece i ranjivih osoba i nazvao ga “sastavnim dijelom evanđeoskoga navještaja” “To je nešto što treba biti stalna briga i dužnost koja obuhvaća čitavu Crkvu i svakoga njegova člana”, rekao je mons. Ćosić ističući kako Katolička Crkva želi potaknuti sve vlade i društva u svijetu da se uključe u stalnu borbu za dobro djece i maloljetnika koja polazi od prevencije pa sve do razotkrivanja i kažnjavanja počinitelja uz skrb za žrtve.

Potom je govor ravnatelja NCM-a dr. Šime Maršića, koji je bio spriječen sudjelovati, pročitao Josip Milanović. Nakon uvodnih pozdrava u pročitanom obraćanju istaknuta je veza između Sv. Ivana Pavla II. i mladih. Zapitavši se zašto generacijski jaz između mladih i “starog” pape Woytile nije došao do izražaja posvijestio je kako je papa Ivan Pavao II. imao povjerenja, ljubavi i poštovanja za mlade te im je bio iskreni sugovornik. “U mlade je polagao svoje snage, vjerovao je u njih. U svim svojim pastoralnim putovanjima, u svim zemljama koje je pohodio tražio je susrete s mladima. Želio je razgovarati s njima te ih čuti”, ustvrdio je dr. Maršić te naglasio kako NCM od svoga osnutka, zajedno sa suradnicima i prijateljima, nudi: “Mjesto gdje će se mladi osjećati prihvaćenima, mjesto gdje će rasti u svojoj vjeri te se susretati”. Naglašavajući kako je NCM-u stalo do mladih objasnio je razloge organiziranja Konferencije.

Skupu se potom obratila i voditeljica Centra za savjetovanje VN-a dr. Sanda Smoljo- Dobrovoljski koja je progovorila o koracima koji su vodili do organiziranja jedne konferencije međunarodnoga tipa. Posvijestivši kako je 2014. uz pomoć vrhbosanskog nadbiskupa u miru Vinka kard. Puljića osnovan Centar za savjetovanje VN-a napomenula je da je u to vrijeme prepoznata potreba praćenja duhovnoga sazrijevanja i rasta, posebice za generaciju koja je izašla iz rata što je nastavljeno tijekom sljedećih godina, a sve je “pojačano” postojanjem projekta Because we care, dok je kruna rada je Međunarodna konferencija, za koju se nada da je tek prva u nizu.

Profesor na Institutu za antropologiju na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu dr. Hans Zollner govorio je u unaprijed pripremljenoj video-poruci, a u ime njemačkih donatora iz organizacije Porticus skupu se obratila Marlen Leytz.

Nadalje su dvije numere izveli učenici Srednje muzičke škole u Sarajevu, a nakon toga su korisnici Dječjeg vrtića Anđeli čuvari, koji je dio NCM-a, nazočne počastili prigodnom recitacijom i kratkim nastupom koji je popraćen gromoglasnim pljeskom.

Prvo pozivno predavanje imao je dr. Daniel Portillo Trevizo s Instituta za antropologiju, Interdisciplinarni studij ljudskog dostojanstva i zaštita ranjivih osoba na Papinskom Gregorioanskom sveučilištu u Rimu pod nazivom Bol, oprost i pomirenje putovanje visokog rizika u procesima ozdravljenja. Drugo pozivno predavanje imala je dr. Gordana Buljan Flander, psihologinja i psihoterapeutkinja iz Zagreba, a naslov predavanja bio je: Zlostavljanje i zanemarivanje djece: kako prepoznati i djelovati?

U popodnevnim satima upriličene su različite radionice među kojima i o sprečavanju nasilja nad djecom u digitalnom vremenu, medijskoj pismenošću te prikazu dobrih praksi internetske suradnje u zaštiti maloljetnika.

Na Konferenciji, koja će trajati do 23. travnja, sudjelovat će veliki broj kako domaćih, tako i svjetskih stručnjaka iz područja zaštite maloljetnika. LIVE prijenos je osiguran putem Facebook stranice Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Program konferencije je dostupan OVDJE.

Pitanje sigurnosti i dobrobiti maloljetnika svakim danom postaje sve važnije. Ono se tiče svih normalnih ljudi bez obzira gdje žive i čime se bave. Zlostavljanje i zanemarivanje, iskorištavanje i nestajanje djece i mladih potresa javnost svakodnevno, a odgovorne institucije često nisu u mogućnosti dati adekvatan odgovor na postavljeni problem.

Uvidom u društvene potrebe i analizom odlučeno je organizirati Međunarodnu konferenciju o zaštiti maloljetnika Because We Care koja predstavlja stručni i znanstveni iskorak u bh. društvu na području prevencije, djelovanja i zaštite maloljetnika.

Podsjetimo, NCM kontinuirano pruža podršku kako mladima, tako i svima onima koji rade s mladima u različitim okruženjima, čime nastoji osnažiti cijelu zajednicu za odgovornu i sustavnu zaštitu života mladih ljudi.

Foto: Nedjelja.ba