Mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić je na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve predvodio euharistiju na kojoj je zaredio šestoricu novih svećenika. Petorica svećenika zaređena su za Hercegovačku franjevačku provinciju: fra Ivan Crnogorac, fra Fran Ćorić, fra Marin Mikulić, fra Slaven Tomić i fra Alojzije Slavko Anđelić te jedan za Mostarsko-duvanjsku biskupiju – don Zvonimir Rezo, prenosi Crkva na kamenu.

Uz biskupa Palića u koncelebraciji su bili nadbiskup Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, generalni vikar hercegovačkih biskupija don Nikola Menalo, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš te brojni svećenici i redovnici. Okupio se velik broj rodbine i prijatelja ređenika, bogoslova i sjemeništaraca, postulanata i redovnica.

Foto: Crkva na kamenu

Generalni vikar don Nikola prozvao je kandidate koji su zatim zajedno izrekli svoje: Evo me! Bogu i Crkvi. Nakon toga uslijedila je biskupova propovijed u kojoj se obratio ređenicima, ali i svim svećenicima koji se danas spominju svoga ređenja. „Život koji ćete prihvatiti nije lak niti bez borbe, jer ste pozvani živjeti redovnički, odnosno svećenički poziv u sekularnom svijetu koji ima malo vremena ili poštovanja prema Bogu. Štoviše, pozvani ste živjeti nesebičnim životom u sebičnom svijetu. Bit će teških zadaća, teških odluka, teških ljudi, dugih dana i neprospavanih noći. Ipak, Bog i Crkva vjeruju u vas. Znajte da vas je Bog pozvao da prigrlite ovaj život i službu”, kazao je ređenicima biskup Palić.

Nakon propovijedi uslijedio je čin ređenja. Svečanost je završila blagoslovom i pjesmom katedralnoga zbora „Marija“ pod ravnanjem don Dragana Filipovića i orguljsku pratnju bogoslova Luke Cvitanovića.

Foto: Crkva na kamenu

Ređenje u Sarajevu

Vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić tijekom euharistijskog slavlja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla 29. lipnja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, zaredio je za svećenike đakona Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Darka Endricha i četvoricu đakona Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene: fra Milu Belju, fra Nikolu Livaju, fra Stjepana Orkića i fra Dragu Blaževića.

Obraćajući se tijekom propovijedi ređenicima, vrhbosanski nadbiskup je kazao da se uloga svakoga tko je, primanjem sakramenta svetoga reda, postavljen predsjedati zajednici Kristovih vjernika, sastoji u tomu da je sluga slugu Božjih i da treba biti sȁmo ponizan posrednik duhovne hrane koju Krist daje.

Foto: KTA

„Kao nekadašnje svoje učenike, Isus i nas Pita: ‘Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?’ I još više, pita nas: ‘A vi, što vi kažete, tko sam ja?’ I na oba pitanja potrebno je Isusu dati odgovor. To jest, koji je odjek našega dušobrižništva? I još važnije: Tko je Isus za nas u našem osobnom životu, razmišljanju, našem govoru, našem djelovanju, planiranju, nakanama, u odnosu prema drugima? Posebice pod vidom da je zadaća svećenika biti aktivan i vidljiv ‘drugi Krist’ u svom privatnom životu i u svom obnašanju dušobrižništva“, kazao je nadbiskup Vukšić pojasnivši da „svećenik nije gospodar već sluga Božjega milosrđa i ponizni posrednik Božjih sredstava za spasenje ljudi“, kazao je Vukšić.

Foto: KTA

Poslije propovijedi uslijedio je obred svećeničkog ređenja tijekom kojeg su svi nazočni pjevajući molili Litanije Svih svetih. Nakon što je nadbiskup Vukšić položio ruke na glave ređenika, to su učinili i provincijal Dadić i svi svećenici. Na kraju mise nadbiskup je čestitao novozaređenim svećenicima i predao im potvrde o ređenju zajedno s dekretom na prvu svećeničku službu. Potom su novozaređeni svećenici podijelili svoj mladomisnički blagoslov.

Foto: KTA