U nedjelju 16. kolovoza većinski pravoslavna država na jugoistoku Europe – Rumunjska, obilježila je prvi Nacionalni dan svijesti o nasilju nad kršćanima.

Naime, još u lipnju rumunjska Vlada usvojila je zakon kojim je proglašeno da će se 16. kolovoza obilježavati kao Nacionalni dan svijesti o nasilju nad kršćanima, te su tako, od ove godine, na spomenuti nadnevak sve najvažnije građevine u Rumunjskoj, poput Palače parlamenta u Bukureštu, osvijetljene crvenom bojom, a diljem zemlje slavljeni su vjerski obredi kako bi se izrazila solidarnost i bratstvo s onima koji su u progonstvu.

Rumunjska je ovaj datum izabrala jer se 16. kolovoza također obilježava blagdan rumunjskih mučenika Brâncoveanu, oca i četvorice sinova koji su pretrpjeli mučeničku smrt 1714. u Carigradu.

Veleposlanik Rumunjske pri Svetoj Stolici Liviu-Petru Zăpârțan poručio je kako je ovo poruka bratstva koja je u suglasju s porukom Pape o ljudskom bratstvu – poruka o tome da moramo pronaći poveznice neovisno o religijskom opredjeljenju jer smo svi sestre i braća, prenosi HKM. Kako je naveo veleposlanik Zăpârțan, cilj obilježavanja ovog dana je buđenje svijesti o dramatičnoj situaciji u modernom svijetu.

Kršćani su najugroženija religiozna skupina na svijetu te su žrtve najmanje 75 posto svih religiozno motiviranih nasilja i ugnjetavanja, navedeno je u istraživanju Zaklade papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji (ACN) iz 2017.

Organizacija Open Doors predstavila je 15. siječnja svoj godišnji izvještaj World Watch List 2020 u kojem se, među ostalim, navodi kako je u svijetu oko 260 milijuna kršćana progonjeno; da je izrazito kritično stanje u Sjevernoj Koreji i Sahelu; kršćanske obitelji izložene su prijetnjama smrću te je zabilježeno više od 8000 slučajeva zlostavljanja žena, temeljenoga na vjerskoj diskriminaciji.

U izvješću stoji da je dnevno u prosjeku osam kršćana ubijeno zbog svoje vjere, a 23 silovano ili seksualno uznemiravano. Svakog tjedna napadnute su otprilike 182 crkve ili kršćanske zgrade, a 276 kršćanskih domova spaljeno ili uništeno, te je na mjesečnoj bazi oko 309 kršćana nepravedno zatvoreno zbog svoje vjere.

Guvernul României marchează Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor

Objavljuje LibertateaNedjelja, 16. kolovoza 2020.