Nakon što je državno odvjetništva Čilea objavilo rezultate istrage, koja je obuhvatila čak 266 slučajeva žrtava zlostavljanja od strane klera, oglasio se glasnogovornik Čileanske biskupske konferencije: „Našli bismo se u iskušenju kada bismo se sada bavili brojem osumnjičenih klerika. Crkva od nas najprije traži da razmotrimo pojedinačne žrtve. Njihov broj je alarmantan i to nas najviše zabrinjava“, izjavio je Jaime Coiro.

Prema izvješću državnog odvjetništva, na listi se nalazi 144 slučajeva zlostavljanja koji datiraju još od 1960. godine, donosi Catholic News Agency. Među žrtvama je 266 ljudi, od čega su njih 178 maloljetnici. Državno odvjetništvo također navodi kako se 158 članova Crkve istražuje zbog sumnji da su počinili seksualno zlostavljanje ili su ga prikrivali, a među njima su biskupi, svećenici, đakoni i vjernici.

Državni odvjetnik Luis Torres je izjavio kako se većina sumnji odnosi na seksualne zločine koje su počinili svećenici, župnici te pojedini laici koji su povezani s crkvenim obrazovnim ustanovama. „Također smo ustanovili pet slučajeva prikrivanja zločina ili ometanja pravde koji su počinili biskupi ili druge određene skupine. Državni odvjetnik pokrajine Rancagua potvrdio je kako je 23. srpnja na saslušanje pozvao nadbiskupa Santiaga, kardinala Ricarda Ezzatija, zbog njegove moguće uloge u prikrivanju seksualnih zločina.

Ana Maria Celis, članica Nacionalnog odbora za prevenciju zlostavljanja Čileanske biskupske konferencije, rekla je kako ovi zločini zahtijevaju državnu i crkvenu istragu. Nadbiskupija Santiago je 13. srpnja pokrenula istragu protiv oca Jorgea Laplagne Aguirrea koji je osumnjičen za krivična djela koja je navodno počinio tijekom 2005. godine. Iz Nadbiskupije naglašavaju kako je 2010. godine protiv ovog svećenika pokrenuta crkvena istraga, koja je naposljetku prekinuta jer se niti jedna optužba nije pokazala vjerodostojnom. Svećeniku je tijekom aktualne istrage zabranjeno javno obavljati svećeničku službu, a ova zabrana može trajati najduže 60 dana.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net