U manje od mjesec dana, neovisno tijelo koje je zatražila Portugalska biskupska konferencija prikupilo je više od 200 svjedočanstava o zlostavljanjima. Predsjednik, psihijatar Pedro Strecht kazao je: “Riječ je o pričama o individualnoj, obiteljskoj i društvenoj patnji, koje se godinama prešućuju. Prijave su zaprimljene i od emigranata u dalekim zemljama.”

Nešto više od mjesec dana nakon početka rada povjerenstva koji je zatražila Portugalska biskupska konferencija, rad te neovisne Komisije za istraživanje slučajeva zlostavljanja djece i adolescenata koje su počinili članovi mjesne Crkve dao je prve dosadašnje rezultate. Prikupljeno je 214 svjedočanstava dobivenih izravnim intervjuima, telefonskim pozivima ili ispunjavanjem online upitnika na web stranici www.darvozaosilencio.org (“Dati glas šutnji”).

“Slučajevi s kojima se za sada bavimo uključuju žrtve rođene u razdoblju između 1933. i 2006.”, kaže u intervjuu za Vatican News Pedro Strecht, predsjednik Komisije te dječji i adolescentni psihijatar. Izvještaji su stizali i izvan Portugala: “Bitno je – naglašava Strecht – na apsolutno slobodan način slušati ljude koji nam govore o svojoj unutarnjoj patnji koja je desetljećima bila skrivena.”

Povjerenstvo djeluje neovisno o crkvenoj odgovornosti. U njemu nema članova Crkve, nego je riječ o laicima različitih profesija, kao što su psihijatar Daniel Sampaio (brat bivšeg predsjednika Republike Jorgea Sampaia), sudac i bivši ministar pravosuđa Alvaro Laborinho Lucio, sociologinja i istražiteljica Ana Numes de Almeida i redateljica Caterina Vasconcelos, koja predstavlja civilno društvo.

Akcija Crkve u Portugalu nije izolirana akcija. Slične istrage se provode ili su već pripremile izvješća, kao primjerice u Francuskoj i raznim drugim dijelovima svijeta kako bi se prihvatila volja pape Franje da se te stvari rasvijetle i da se otvori nova stranica blizine Crkve žrtvama zlostavljanja. U tom je smislu Sveta Stolica 2020. godine stvorila radnu skupinu za pomoć mjesnim Crkvama, redovničkim institutima i društvima apostolskog života u stvaranju učinkovitih smjernica za zaštitu maloljetnika.