Kršćanska zajednica u Pojasu Gaze bori se za preživljavanje zbog neprestanog opadanja broja vjernika. Procjenjuje se da u toj enklavi danas živi samo tisuću kršćana, javlja ICC, a prenosi portal Katoličkog tjednika „Nedjelja“.

Na tome području inače živi više od dva milijuna stanovnika. Kršćani napuštaju teritorij zbog više čimbenika, uključujući izraelsku blokadu, ekonomske probleme i unutarnje pritiske koji su rezultat islamističkih frakcija na teritoriju pod kontrolom Hamasa. Nekoć ih je bilo 50 tisuća, a danas jedva tisuću.

Kršćani svih denominacija stoljećima su imali važan utjecaj na zdravstvo, obrazovanje i poslovanje u Pojasu Gaze. Danas među protestantima postoji samo jedna zajednica koja se pokušava održati otkako su upravitelja njihove knjižare Biblijskog društva 2007. ubili lokalni islamistički militanti. Nakon toga je uslijedio egzodus protestantskih kršćana.

Grčka Pravoslavna Crkva, koja brojčano čini većinu kršćana u Gazi, i Katolička Crkva svakodnevno se suočavaju s pritiscima vladajuće administracije Hamasa koji ima želju za islamizacijom čitavog područja, dok u isto vrijeme trpe negativne ekonomske učinke i ograničenje kretanje koje dolaze s izraelskom blokadom Gaze. Kršćani osjećaju pritisak sa svih strana i na mnoge su načine odsječeni od ostatka svijeta.

Inače, Pojas Gaze naziv je za uzak obalni pojas uza Sredozemno more, na Bliskom istoku, koji je trenutačno pod vlašću Hamasa. Graniči s Egiptom na jugozapadu te Izraelom na sjeveru i istoku. To je uzak pojas od 41 km dužine, i od 6 do 12 km širine, ukupne površine od 360 četvornih kilometara. Rezultat je nekoliko ratova i političke borbe u odnosu između Arapa i Izraela