U Zambiji je započelo probno emitiranje katoličke televizije “Lumen TV Zambija”, donosi Vatican News. Biskup Moses Hamungolei, inače predsjednik Odbora za komunikacije Zambijske biskupske konferencije (ZCCB) tom prilikom je izjavio: “Katolička Crkva nastoji osigurati da svaki kutak države dobije priliku čuti Radosnu vijest o Isusu Kristu… U ime katoličkih biskupa u Zambiji, ali i u svoje osobno ime, ovim putem najavljujem probno emitiranje Lumen TV Zambija”.

Katolička televizija će se na početku moći gledati samo u gradu Lusaki, ali nakon toga i u ostatku zemlje. “Nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme i uz vašu podršku početi emitirati i u cijeloj zemlji. Lumen TV Zambija, koja je u vlasništvu Zambijske biskupske konferencije, promovirat će ljudsko dostojanstvo. Nadamo se da će će ova televizija biti samoodrživa te imati učinkovit i relevantan program za cjelovitu evangelizaciju i razvoj zambijskog društva”, dodao je biskup.

Katolički vjernici u Zambiji su s oduševljenjem dočekali televiziju u koju polažu velike nade. Zambijac John Chola je izjavio kako je ova vijest došla sa zakašnjenjem, ali i da se nada da će njegovi sunarodnjaci od ove televizije dobiti nepristrane informacije o svojoj zemlji i svijetu.

U Lusaki je tijekom kolovoza održana radionica za buduće novinare ove katoličke televizije, lada je fra Winfield Kunda, izvršni direktor Katoličkog medijskog servisa (CMS) istaknuo da se katolički novinari trebaju isticati po objektivnom i uravnoteženom izvještavanju.

Inače, Zambija je većinski protestantska zemlja (75,3 posto), a 20 posto stanovnika su katolici. Godine 2015. Zambija je imala 16,2 milijuna ljudi.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net