Razlog zatvaranju samostana je veliki manjak duhovnih zvanja. U samostanu je ostalo samo jedanaest sestara, što je najmanji broj u posljednjih 85 godina.

Sestre će se preseliti u samostan Bad Driburg i u matičnu kuću u Steylu u Nizozemskoj gdje su nekada živjele 72 sestre, a danas ih je ostalo 15.

U samostansku crkvu u Berlinu na euharistijsko klanjanje vrlo rado su dolazili i Hrvati koji žive i rade u Njemačkom glavnom gradu, a mnogi su i sa sestrama stvorili prijateljske odnose.

Kongregaciju sestara služavki Duha Svetoga od trajnoga klanjanja (SSpSAp), utemeljio je kao svoju treću redovničku zajednicu sveti Arnold Janssen na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 1896., u mjestu Steyl u Nizozemskoj.

Na njemačkom govornom području sestre se zovu Dienerinnen des Heiligen Geistes von der Ewigen Anbetung ili kraće Steyler Anbetungsschwestern.

Sv. Arnold je kao svoju prvu redovničku zajednicu 1875. godine utemeljio Misijsku Družbu Božje Riječi – verbite (Steyler Missionare); zajednicu svećenika i časne braće.

Primjećujući potrebu za ženskom zajednicom na misijskim područjima, posebice u radu sa ženama i djecom, 1889. godine utemeljio je i misijsku družbu sestara služavki Duha Svetoga (SSpS).

Sveti utemeljitelj bio je svjestan da je njegovim dvjema aktivnim misijskim družbama potrebna molitvena podrška. Zbog toga je i utemeljio klauzurnu – kontemplativnu misijsku družbu sestara služavki Duha Svetoga od trajnoga klanjanja, koje svojim danonoćnim klanjanjem pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom mole za misionare i misionarke, te za velike misijske nakane Crkve. Nadahnuće im daju Isusove riječi: „Žetva je velika, a radnika malo. Molite, dakle, Gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju!“ (Mt 9, 37 – 38).

Danas u svijetu ima oko 300 sestara koje žive u 22 samostana. Godine 2008. godine otvorile su novi samostan u Nitri u Slovačkoj.