Nakon što je početkom tjedna nizozemska vlada najavila kako epidemiološke mjere neće biti ublažene zbog predstojećih blagdana, te kako će na svetim misama moći sudjelovati najviše 30 vjernika, biskup Roermonda Harrie Smeets odlučio je na Badnjak organizirati drive-in misu.

Sveta misa bit će slavljena u 22 sata na pozornici na kojoj se inače redovito održava poznati glazbeni festival „Pinkpop“, dok će prostor ispred pozornice služiti kao parkiralište, piše Katholiek Nieuwsblad, a prenosi Crux.

Vjernici će u automobilima pratiti misno slavlje i tako u potpunosti ispoštovati epidemiološke mjere koje su na snazi, a ulaznice za drive-in svetu misu izdavat će se ovih dana preko biskupijske web stranice. Na parkiralištu će biti osigurana mjesta za 500 automobila u kojima moraju biti članovi jednog kućanstva, a svetu misu moći će pratiti na dva velika ekrana i putem radija. Nažalost, sveta pričest neće biti moguća.

Nizozemska vlada objavila je kako će stroge epidemiološke mjere ostati na snazi najkraće do 19. siječnja, a one uključuju zatvaranje neprehrambenih trgovina, škola, teretana, kina i zabavnih parkova, dok se građanima savjetuje izbjegavanje putovanja. Crkve u Nizozemskoj i dalje će biti otvorene, ali uz ograničenje od 30 vjernika na bogoslužjima.

Kako bi se prilagodili vladinim mjerama, nizozemski biskupi odlučili su otkazati mise polnoćke, na kojima redovito sudjeluje veliki broj vjernika, dok će božićne mise biti slavljene prema uobičajenim pravilima.