Nakon suđenja iza zatvorenih vrata, pravosuđe u Nikaragvi osudilo ih je za pranje novca na kazne od 12 do 15 godina zatvora, uz novčanu kaznu od 80 milijuna dolara po osobi.

Nikaragvansko pravosuđe osudilo je jedanaest evangeličkih pastora povezanih s američkom organizacijom Mountain Gateway zbog optužbi za pranje novca. Za članove te organizacije sa sjedištem u Teksasu – uhićene prije dva mjeseca i držane u izolaciji bez kontakta s odvjetnicima ili članovima obitelji – sudci su izrekli kazne od 12 do 15 godina zatvora, uz novčanu kaznu od 80 milijuna dolara po osobi. Suđenje je održano iza zatvorenih vrata.

O tomu je izvijestila organizacija Savez za zaštitu slobode, Adf Internacional, govoreći o “nepravilnoj” presudi donesenoj u postupku u kojemu “vlasti nisu mogle iznijeti nikakve dokaze”. Spomenuta organizacija zatražila je intervenciju Međuameričke komisije za ljudska prava kako bi se od vlasti u Managui zatražilo jamstvo poštovanja zatvorenikā tijekom njihova boravka u zatvoru.

U međuvremenu, drugu godinu zaredom, Veliki tjedan se u Nikaragvi održao bez procesija na ulicama gradova i bez Križnoga puta jer su ih vlasti zabranile. Jedini dopušteni događaji održani su unutar bogoštovnih mjesta ili u njihovim dvorištima. Četiri tisuće policajaca raspoređeno je oko crkvī u zemlji kako bi osigurali poštovanje zabrane.