Sinoć je u New Yorku priveden muškarac nakon što je pokušao ući u katedralu svetog Patrika s benzinom i upaljačem.

Glasnogovornik Njujorške nadbiskupije izjavio je da je „osoba zaustavljena u pokušaju da uđe u katedralu“, nakon čega je predana policiji.

Prema izvješću policije, muškarac je imao oko 15 litara benzina, dvije limenke zapaljive tekućine te dva upaljača s kojima je pokušao ući u katedralu. U tome ga je spriječilo sigurnosno osoblje katedrale, ali dok je razgovarao s njima, prolio je nešto benzina na pod.

Televizijska postaja NBC objavila je da je riječ o 37-godišnjem Marcu Lamparellu iz New Jerseya. Prilikom policijskog ispitivanja o motivima svog čina Lamparello je davao “nedosljedne odgovore”.

Iz policije su izvijestili kako je naposljetku rekao da je želio “kroz katedralu presjeći put do avenije Madison, kako bi došao do svog automobila koji je ostao bez benzina”.

Nakon što je policija utvrdila da je u njegovom automobilu bilo dovoljno benzina, Lamparello je priveden.

Prema saznanjima, riječ je o čovjeku koji je do 2013. radio u župi u New Jerseyu te jedno vrijeme radio kao profesor filozofije. Otprije je poznat policiji, čiji izvori kažu kako je riječ o „mentalno poremećenoj“ osobi.

Ovog je utorka nadbiskup New Yorka izrazio bojazan za katedralu svetog Patrika, budući da ona, baš kao i Notre-Dame, ima drveni krov.

„Pomislio sam na katedralu svetog Patrika i rekao: ‘Moj Bože, jesmo li sigurni?’“, rekao je nadbiskup Dolan komentirajući požar u Parizu.

Katedrala svetog Patrika nedavno je prošla restauraciju u iznosu od 177 milijuna dolara, koja je uključivala nove sigurnosne mjere protiv požara.

Ivo Džeba | Bitno.net